„Mama tuturor grevelor“ devastează Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecii sunt astăzi în a doua zi de grevă generală. Protestele anticriză de ieri, la care au participat, doar la Atena, peste 125.000 de oameni, au degenerat în violenţe.

Sindicaliştii greci, supăraţi că Parlamentul mai votează astăzi un nou pachet de măsuri de austeritate, care include concedierea a încă 30.000 de bugetari, tăieri salariale de 20%, creşterea impozitelor şi suspendarea contractelor colective de muncă, se ţin de cuvânt. Ei au promis că vor organiza „mama grevelor generale", cel mai mare protest pe care l-a văzut Grecia în ultimele decenii pentru a atrage atenţia guvernanţilor că sunt la capătul puterilor din cauza „curelei mult prea strânse".

Şi au reuşit. Cu siguranţă, turiştii străini aflaţi la ieri la Atena, Salonic, Patras sau Heraklion pot confirma experienţa neplăcută. Aeroporturile au fost închise până după-amiază, taxiurile, autobuzele şi trenurile n-au circulat deloc. Dentişti, doctori, avocaţi, inspectori fiscali, hamalii din porturi, benzinarii, farmacişti şi profesorii nu lucrează nici ei. Într-un fel de grevă sunt şi funcţionarii publici de la Ministerul de Finanţe. Ei nu părăsesc clădirea, nici nu lucrează, dar nici nu lasă pe nimeni să intre. 

Situaţie de război

Chiar şi băcăniile şi brutările au tras obloanele. „Închidem magazinul ca să nu-l închidem de tot", a mărturisit propietarul unui butic din Atena, spunând că a fost ameninţat că, dacă nu se conformează, magazinul îi va fi devastat. Doar la Atena au ieşit ieri în stradă peste 125.000 de oameni scandând „Jos Guvernul", „Puterea poporului" şi „Stop austerităţii". Un grup de aproximativ 200 de protestari, pe care autorităţile îi califică drept huligani, au vrut să intre în Parlament să-şi verse acolo furia. Cei peste 3.000 de poliţişti mobilizaţi încă de marţi pe străzile Atenei, care deja au antrenament cu cetăţenii mânioşi, care o ţin dintr-o grevă în alta, din 2009 încoace, au intervenit în forţă.

Spiritele s-au încins şi manifestanţii au început să arunce cu sticle incendiare şi cu pietre în forţele de ordine. Au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene, iar câteva zeci de manifestanţi au fost urcaţi în dubele poliţiei. Câteva persoane au ajuns la spital, iar o echipă de televiziune a fost atacată de protestatari. Ieri seară, centrul Atenei arăta ca o zonă de război.

Coloane de fum negru de la cocteilurile Molotov şi tomberoane incediate. Chiar şeful guvernului, Giorgios Papandreu, a comparat situaţia din Grecia cu starea de război. „Trebuie să rezistăm acestui război. Noi ca popor, noi guvernanţii, noi ca grup parlamentar. Vom birui pentru ţară, vom rezista", a mai spus Papandreu. Premierul a cerut grecilor să înceteze greva. Degeaba.

Greviştii au planuri mari şi pentru azi, a doua zi de grevă. Ei vor să-i împiedice pe deputaţi să intre în Parlament, unde ar vota noile măsuri de austeritate. Fără aceste măsuri, au ameninţat în repetate rânduri creditorii FMI, UE şi BCE, Atena nu va primi un nou împrumut. Iar aceasta înseamnă că  nu vor mai fi plătite nici salariile, nici pensiile.

Majoritate firavă

Presa elenă susţine că Papandreu va obţine o majoritate firavă la votul din Parlament. Luni, un membru al partidului Pasok, aflat la guvernare, a renunţat la demnitate, pentru că este împotriva politicii Executivului.  Grecia este în al treilea an de recesiune economică, iar măsurile de austeritate nu au efectele scontate. Datoriile statului se ridică la 162% din PIB. Dacă intră în faliment, Grecia trage după ea întreaga zonă euro, inclusiv Franţa şi Germania, ale căror bănci au o expunere mare pe piaţa elenă. Problema crizei euro va fi discutată şi la summitul european, de la sfârşitul săptămânii.

Mai rămâne norocul

Grecii de rând caută şi alte soluţii. Mai amână plata facturilor şi îşi joacă norocul la loto, în speranţa că vor câştiga suficient cât să-şi achite din datorii. „Eu n-am nevoie de atâţia bani, dar alţii au", a declarat pentru „Der Standard", un grec mai în vârstă, client al loteriei elene de mai bine de 30 de ani.
„Alţii joacă riscant de mult şi se-ndatorează şi mai tare. Cam la fel cum a făcut statul elen anii trecuţi", spune el. De câştigat de pe urma lor are OPAP, compania care operează şi gestionează jocurile de loterie numerică şi pariurile sportive în Grecia. Anul trecut, compania la care este şi statul elen acţionar, a avut profit de cinci miliarde de euro. 

Munţi de gunoaie la Atena

Pe străzile Atenei zac tone de gunoaie. Gunoierii sunt în a doua săptămână de grevă, ignorând ameninţările guvernului, care vrea să-i aducă cu forţa la muncă. Militarii chemaţi să le facă munca nu au acelaşi randament.

info
În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite