Malta îl nominalizează pe Tonio Borg pentru un post de comisar european în locul lui John Dalli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul maltez a anunţat nominalizarea ministrului de Externe Tonio Borg pentru un post de comisar european în locul lui John Dalli, nevoit să demisioneze săptămâna trecută în urma unor suspiciuni privind acoperirea unei tentative de extorsiune, relatează AFP.

Valletta a anunţat într-un comunicat publicat sâmbătă seara târziu că premierul l-a informat pe preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso în legătură cu opţiunea pentru Borg ca succesor al lui Dalli.

Şeful diplomaţiei malteze deţine şi funcţia de vicepremier al acestei mici insule mediteraneene.

Un avocat, Borg, parlamentar începând din 1992, contactat de un post de televiziune duminică dimineaţa, a sugerat că se gândeşte să preia postul lui Dalli de comisar european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului. Însă el a subliniat că Barroso este cel care va lua o decizie. Borg va efectua o vizită la Bruxelles luni, cu scopul de a discuta cu preşedintele CE.

Tonio Borg, unul dintre liderii partidului naţionalist aflat la putere în Malta, urmează să demisioneze din postul de ministru de Externe, însă va continua să exercite această funcţie până la încheierea procesului de nominalizare la Bruxelles.

El a fost criticat uneori, în cursul unor apariţii la CE sau Parlamentul European (PE), pentru poziţia sa foarte conservatoare, dar mai ales pentru campania pe care a efectuat-o împotriva introducerii avortului în Malta, anul trecut.

"Trebuie să fii atent îaninte să etichetezi pe cineva", a declarat el într-un interviu duminică, exprimându-şi în acelaşi timp ataşamentul faţă de "valorile" sale.

Comisarul John Dalli a demisionat marţi pentru că ar fi acoperit o tentativă de extorsiune şi corupţie, potrivit lui Giovanni Kessler, directorul general al Biroului european pentru luptă împotriva fraudei (OLAF).

Demisia a fost motivată prin concluziile unei anchete realizate de către OLAF, în urma unei plângeri depuse de către un producător de tutun suedez, Swedish Match. Potrivit OLAF, Dalli "era la curent cu faptul că un apropiat al său, un industriaş maltez, pretindea sume de bani unei companii cu scopul de a se folosi de influenţa sa pe lângă comisar în vederea încercării de a impune modificarea unei legislaţii".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite