Malaysia interzice caricaturizarea lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Kuala Lumpur a ordonat suspendarea, timp de o lună, a apariţiei jurnalului "Makkal Osai", de limbă tamil, care a publicat o imagine cu un Iisus bând bere şi trăgând din

Guvernul de la Kuala Lumpur a ordonat suspendarea, timp de o lună, a apariţiei jurnalului "Makkal Osai", de limbă tamil, care a publicat o imagine cu un Iisus bând bere şi trăgând din ţigară.

Cu legi care permit politicienilor închiderea oricărei publicaţii fără decizie judecătorească, premierul Abdullah Badawi i-a admonestat personal pe editorii gazetei. Creştinii care au cerut suspendarea s-au declarat satisfăcuţi şi numai de scuzele ziarului: editorul foto a descărcat de pe internet în mod eronat imaginea apărută alături de îndemnul "dacă cineva se căieşte pentru păcatele sale, raiul îl aşteaptă".

Arhiepiscopul romano-catolic de Kuala Lumpur, Murphy Pakiam, s-a declarat surprins însă de decizia guvernamentală, întrucât creştinii cred în reconciliere, iar ziarul şi-a cerut scuze într-un mod credibil. Cel mai intransigent s-a arătat însă Congresul Indian Malaysian (CIM), partidul etnicilor tamili, participant la guvernare, care este adesea atacat de Makkal Osai şi, mai mult, deţine jurnalul tamil rival acestuia.

CIM a cerut acum concedierea editorului şi închiderea ziarului. Dată fiind eterogenitatea etnică şi religioasă a ţării, religia este un subiect delicat în Malaysia - deci posibil de exploatat politic. Guvernul predominant musulman a închis anul trecut două publicaţii care au prezentat controversatele caricaturi daneze ale profetului Mohammed.

După apariţia lui Iisus în respectiva ipostază nerespectuoasă pe coperta ziarului "Makkal Osai", un grup al minorităţii creştine a cerut guvernului aceeaşi măsură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite