Majoritatea masacrelor, comise în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oklahoma City 

Este unul dintre  evenimentele sângeroase care au lăsat şi continuă să lase răni adânci în istoria recentă a multor ţări. În 1995, Timothy McVeigh, „ajutat" de Terry Nichols, a comis ceea ce a fost considerat cel mai grav act de terorism până la atacurile din 11 septembrie 2001. Într-un atentat cu explozibil, cei doi au distrus clădirea federală „Alfred Murrah", din centrul oraşului, ceea ce a dus la moartea a 168 de persoane şi rănirea altor peste 600. Peste 324 de clădiri au fost avariate în Oklahoma City, 86 de maşini au ars complet, iar pagubele provocate de puternica deflagraţie au depăşit 700 de milioane de dolari. La ancheta oficială au fost audiaţi peste 28.000 de martori, fiind vorba de cea mai amplă anchetă criminală din istoria SUA.

Universitatea Virginia Tech

Şi masacrul comis aici pe 16 aprilie 2007, ocupă de asemenea un loc special în memoria românilor, întrucât acolo a fost omorât savantul de origine română Liviu Librescu (pe atunci în vârstă de 77 de ani), considerat o somitate în domeniul ingineriei mecanice fluide. În acea zi fatidică, profesorul ţinea un curs de matematică aplicată într-o sală de la etajul doi al universităţii. În momentul în care atacatorul, un chinez de 24 de ani, a început să tragă, profesorul Librescu şi-a ajutat studenţii să iasă din sala de curs, cu preţul propriei vieţi. Actul criminal a făcut 33 de morţi (printre care şi atacatorul, Cho Seung-hui, care ulterior s-a sinucis) şi 29 de răniţi.

Fort Hood, Texas 

Este locul unde a fost comis un alt carnaj, în noiembrie 2009. Autorul acestuia este fostul ofiţer-medic psihiatru Nidal Malik Hassan, 39 de ani, care a deschis focul în cea mai mare bază militară americană, omorând 13 soldaţi şi rănind alţi 30. Potrivit anchetatorilor, Nidal ar fi acţionat singur. Înainte de a începe să tragă în camarazii săi, el a strigat „Allah Akbar" („Allah este mare"). Şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa ca Barak Obama să ordone retragerea trupelor din Afganistan şi Irak.

Tucson (Arizona)

La începutul lui ianuarie 2011, oraşul american a fost scena unui alt episod cutremurător, după ce un bărbat a deschis focul în timpul unei întâlniri la care a participat Gabrielle Giffords, parlamentar democrat american. Deşi rănită grav la cap, ea a scăpat cu viaţă. Şase persoane şi-au pierdut însă viaţa, iar alte 18 au fost rănite. Autorul atacului este un tânăr cu probleme psihice, Jared Lee Loughner. Una dintre cele mai recente întâmplări similare a avut loc la Seattle (SUA), unde sâmbătă după-amiază cel puţin 10 persoane au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul într-o zonă comercială aglomerată.

„11 septembrie al Spaniei"

Şi spaniolii şi-au rescris istoria recentă după sângerosul atentat din 11 martie 2004, zi supranumită „11 septembrie al Spaniei". Patru explozii a 10 rucsacuri încărcate cu TNT, amplasate de islamişti marocani, s-au produs în gări de la periferia Madridului, cea mai puternică având loc în gara Atocha. Numărul morţilor: 191, printre care şi 16 români. Parlamentul European a decretat ulterior 11 martie „Ziua victimelor terorismului".  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite