Mai rău ca în timpul Războiului Rece, ruşii au intensificat spionajul economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă Războiul rece s-a încheiat, spionii ruşi sunt la fel de activi în Occident ca şi în acea perioadă. Ca şi atunci, vânează informaţii de ordin militar şi economic, dar şi tehnologie de ultimă generaţie pe care Rusia nu şi-o poate permite, cu bani puţini.


Cel mai recent caz este punerea sub acuzare, săptămâna trecută, a 11 cetăţeni ruşi sau americani de origine rusă pentru export ilegal de componente electronice de ordin micrometric a subliniat faptul că secretele economice şi tehnice sunt de importanţă critică pentru agenţiile de informaţii ruseşti.

Cei 11 au fost acuzaţi de evitarea controalelor vamale prin identificarea greşită a acestor componente electronice, drept semafoare sau componente ale navelor de pescuit.

Cel mai mare pericol este că mărfurile exportate pot fi folosite de armată, la sistemele radar, precum şi la sistemele de direcţionare a rachetelor, sau pentru realizarea anumitor sisteme de supraveghere de care ruşii nu dispun în prezent.

Tehnologia exportată ilegal de compania Arc Electronics, din Texas, nu e de ultima generaţie. Totuşi, ea nu poate fi fabricată în Rusia.

Dacă scara spionajului rusesc este acum din nou la nivelul la nivelul Războiului Rece , operaţiunile sunt mai puţin sigure şi au mai puţină importanţă.

Faptul că Moscova se bazează pe informaţii secrete din economie exemplifică institutionalizarea legăturilor dintre stat şi companii, se arată într-o analiză a Oxford analiytica.

Spioni ruşi în SUA

Deşi cazul respectiv nu a fost de mare amploare, tendinţa către un spionaj economic şi tehnic mai agresiv din partea Rusiei va continua cu siguranţă. Investigaţia desfăşurată de autorităţile americane este ultima dintr-o serie de astfel de anchete , iar SUA va trebui să întărească securitatea operaţiunilor sale.

Potrivit actului de acuzare al FBI, din octombrie 2008, compania Arc Electronics din Texas a exportat ilegal în Rusia, în mod sistematic,componente electronice peste 50 de milioane de dolari .

Acuzaţiile nu sunt de spionaj ci de încălcare a legilor privind controlul exporturilor, care pot aduce condamnare la 20 de ani de închisoare. Totuşi, acest cap de acuzare a permis celor două guverne să minimalizeze importanţa cazului, care reflectă măsura în care spionajul modern poate fi condus de motive comerciale şi nu ideologice.

Una dintre moştenirile epocii Medvedev este concentrarea pe pe informaţiile secrete de natură tehnică, adică o renaştere a eforturilor erei sovietice de a reduce diferenţele tehnologice faţă de Occident prin astfel de mijloace.

În plus, guvernul rus îşi foloseşte tot mai mult serviciile de informaţii pentru a susţine corporaţiile naţionale în eforturile de a obţine contracte în străinătate.

Au fost raportate interceptări de telefoane şi de trafic de date ca şi pătrunderi ilegale în anumite birouri ale unor companii străine.

Cyberspionaj pentru a obţine informaţii şi tehnologii

În era tehnologiei informatice, serviciile de contraspionaj din ţările industrializate suspectează că Rusia şi China recurg la atacuri informatice, folosind cyberspionajul pentru a obţine informaţii şi tehnologii care să permită dezvoltarea industriilor proprii cu costuri reduse de cercetare şi dezvoltare.

În Germania, Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei estimează valoarea daunelor provocate de spionajul economic companiilor germane la 30-70 milioane de dolari, consecinţa acestora fiind pierderea a 30.000 - 70.000 de locuri de muncă.

Şi ţările industrializate din Asia sunt afectate de spionajul industrial. Coreea de Sud estimează că în 2008 costul spionajului economic s-a ridicat la 82 miliarde de dolari, fiind de 4 ori mai mare decât în 2004.

Conform oficialilor coreeni, peste 60% dintre companiile care au căzut victime spionajului erau de dimensiuni mici şi mijlocii, iar mai bine de jumătate dintre cazurile de spionaj aveau ca sursă China.

Japonia este o altă ţară în care se înregistrează numeroase atacuri electronice. Într-un sondaj efectuat în 2007 de Ministerul Economiei japonez în rândul a 625 de companii producătoare, mai bine de 35% dintre acestea au raportat că au fost victimele unui atac ce a dus la pierderea unor date tehnologice importante.

Un raport elaborat în 2010 în Canada a indicat că 86% din marile companii canadiene au fost victimele unui atac cibernetic, iar spionajul electronic ce are ca ţintă companiile private din această ţară s-a dublat ca volum între 2008 şi 2010.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite