Mai puţini germani, mai puţini bani?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recensământul populaţiei a început ieri în Germania cu discuţii aprinse privind chestionarul la care trebuie să răspundă cetăţenii şi temeri privind dimensiunea reală a populaţiei. Numărătoarea populaţiei, prima de la reunificarea din 1990, trebuie făcută anul acesta în toate statele UE.

Statisticienii estimează că numărătoarea va scoate la iveală că Republica Federală are mai puţini cetăţeni decât se credea până acum. Potrivit „Die Welt", la simularea recensământului, autorităţile germane au descoperit că în registrele de evidenţă a populaţiei figurează persoane decedate sau de mult plecate din ţară. Experţii estimează că Germania are o populaţie mai mică cu 1,3 milioane de locuitori. Până acum, datele oficiale arătau că în această ţară trăiesc peste 82 de milioane de oameni. 

Recensământul ţine câteva landuri, cu precădere din est, cu sufletul la gură, pentru că ar putea pierde fonduri importante dacă se dovedeşte că au mai puţini locuitori decât în registrele de evidenţă a populaţiei. Emoţia nu este lipsită de temei, ultimele numărători ale populaţiei fiind organizate în 1987 în RFG şi în 1981 în RDG.

Mulţi locuitori ai fostei Germanii de Est s-au mutat după '90 în vest, fără a mai anunţa autorităţile. Iar Estul a primit, în cadrul sistemului de redistribuire a veniturilor locale din regiunile mai prospere spre cele mai sărace, dar mai populate, sume importante de bani. Censul ar putea avea şi urmări la nivel politic pentru că numărul de locuri pe care le are un land în Bundesrat depinde de numărul de locuitori ai landului. Recensământul a născut şi dispute din cauza întrebărilor din chestionar, care privesc originea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite