Mahmoud Abbas predă cererea de aderare la ONU a statului Palestina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a predat vineri cererea de aderare la ONU a statului  Palestina secretarului general al organizaţiei Ban Ki-moon, au anunţat Naţiunile Unite şi purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Roudeina, relatează AFP.

Abbas a prezentat această cerere într-un plic care poartă stema palestiniană, cu puţin timp înaintea discursului său în faţa Adunării Generale a ONU.

Ban Ki-moon va transmite cererea misiunii Libanului, ţară care asigură în această lună preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate.

Liderul palestinian  a declarat că a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-moon cererea de aderare a Palestinei la Naţiunile Unite pe baza frontierelor din 4 iunie 1967 cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Palestinienii speră să obţină „mai mult decât cele nouă voturi" necesare, din 15, pentru a valida o cerere de adeziune, ceea ce va forţa SUA să recurgă la dreptul de veto, a declarat consilierul diplomatic al lui Abbas, Majdi al-Khaldi.

Votul în Consiliul de Securitate, peste câteva săptămâni

Votul din Consiliul de Securitate nu va avea loc mai devreme de câteva săptămani.

Israelul a reacţionat imediat, declarând că „regretă" demersul palestinian. „Regretam acest demers", a declarat Gidi Shmerling, purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu. „Considerăm că singura cale spre o pace veritabilă trece prin negocieri, nu prin astfel de acte unilaterale", a adaugat Shmerling.

În discursul rostit în faţa Adunării Generale a ONU, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a afirmat că procesul de colonizare israelian este „pe cale să distrugă" o soluţie cu două state.

Statele Unite, prin vocea ambasadoarei americane la ONU, Susan Rice, au cerut liderului palestinian să reia „negocierile directe" cu Israelul în pofida cererii de aderare la ONU a unui stat Palestina, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite