Maghiarii din România, fără vize în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, îi momeşte pe etnicii unguri cu visul american. Legea dublei cetăţenii promovată de guvernul de la Budapesta nu este văzută cu ochi buni de Statele Unite, care ar putea reintroduce vizele pentru Ungaria.

Maghiarii din România care solicită şi primesc cetăţenia ungară vor putea călători în SUA fără viză, a declarat, zile trecute, la Cluj-Napoca, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, citat de Realitatea TV. Oficialul de la Budapesta a precizat că în momentul obţinerii unui paşaport ungar, orice persoană beneficiază de aceleaşi drepturi, fie că e vorba de un maghiar din Ungaria, Voivodina sau Transilvania.

Citiţi şi:

Slovacia interzice dubla cetăţenie

Ungaria a adoptat Legea dublei cetăţenii pentru maghiarii din afara graniţelor

„Nu există cetăţenie de gradul I şi II, nu există cetăţean maghiar de categoria A şi B, există o naţiunea maghiară cu o cetăţenie maghiară. De exemplu, dacă un maghiar din Voivodina primeşte un paşaport unguresc, atunci, cu acesta poate să călătorească la fel ca mine. Tot ceea ce se referă la mine, ca cetăţean maghiar, se va referi şi la acel cetăţean din Cluj care va primi cetăţenia de la 1 ianuarie", a explicat vicepremierul. Potrivit unor estimări ale UDMR, peste 85 la sută din maghiarii ardeleni vor cere acordarea dublei cetăţenii.

SUA ar putea reintroduce vizele

Pe lângă nemulţumirile unor state în care trăieşte o minoritate maghiară, acordarea dublei cetăţenii pentru etnicii maghiari de dincolo de graniţe ar putea avea consecinţe care i-ar afecta chiar pe cetăţenii din Ungaria. Astfel, susţin analiştii, este posibil ca ei să piardă drepturile cuprinse în Visa Waiver, programul SUA de scutiri de vize acordate pentru o serie de ţări. Aceasta deoarece un număr mare de maghiari care vor putea primi dubla cetăţenie trăiesc în state care nu se bucură de acest avantaj.

Nici România, nici Serbia şi nici Ucraina nu sunt incluse în programul Visa Waiver. Teoretic, maghiarii de dincolo de graniţe care vor dispune şi de paşaport unguresc, ar putea solicita scutirea de viză. Atunci când SUA au inclus Ungaria în program, nu s-au gândit la această eventualitate, scrie cotidianul budapestan „Népszava".

Consultări la Budapesta

Ambasada SUA de la Budapesta se preocupă de această problemă şi a avut consultări cu guvernul ungar pentru a vedea efectele acordării dublei cetăţenii asupra condiţiilor pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a-şi menţine statutul de ţară ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză americană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ungar a respins ideea că legea dublei cetăţenii ar pericilita participarea Ungariei în programul Visa Waiwer. Dar specialiştii, arată cotidianul citat, consideră că ar putea apărea riscuri serioase de securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite