Maghiarii autonomişti cer sprijin la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Budapesta s-au desfăşurat lucrările Consiliului pentru Autonomie din bazinul carpatic, forum creat în 2004. Au participat reprezentanţi ai organizaţiilor maghiare de dincolo de graniţe,

La Budapesta s-au desfăşurat lucrările Consiliului pentru Autonomie din bazinul carpatic, forum creat în 2004. Au participat reprezentanţi ai organizaţiilor maghiare de dincolo de graniţe, inclusiv preşedintele UDMR, Marko Bela şi europarlamentarul Laszlo Tokes (foto).

Ungaria a fost reprezentată de Nemeth Zsolt (Fidesz), preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi a Comisiei maghiarilor de peste graniţe. Potrivit agenţiei MTI, cele mai importante teme abordate au fost tendinţele autonomiste ale maghiarimii din bazinul carpatic şi felul în care s-ar putea impune şi reprezenta cauza autonomiei la nivel european.

Într-o declaraţie dată agenţiei înaintea începerii lucrărilor, episcopul Laszlo Tokes a subliniat că obţinerea autonomiei limitate s-ar putea realiza mai eficient dacă toate organizaţiile maghiare din bazinul carpatic ar acţiona în comun şi s-ar bucura de sprijinul Ungariei.

"Şansele noastre ar fi mai mari dacă ne-am uni forţele. Dacă vom considera problema autonomiei o cauză naţională şi nu interesul individual al fiecărei minorităţi, atunci posibilităţile de a le pune în aplicare ar creşte", a opinat el.

Pe de altă parte, Tokes a arătat că nu se poate elabora un model universal de autonomie aplicabil tuturor ţărilor din regiune. Fiecare comunitate maghiară trebuie să negocieze cu forţe proprii cu naţiunea majoritară forma corespunzătoare de autonomie. De asemenea, Consiliul pentru Autonomie se pregăteşte să ceară ţărilor NATO, cu prilejul summitului de la Bucureşti, să sprijine aspiraţiile autonomiste ale minorităţilor maghiare din regiune, a mai afirmat episcopul de Piatra Craiului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite