Maghiarii, anunţaţi că trebuie să strângă cureaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că ţara sa se confruntă cu ameninţări „extraordinare şi imediate" din partea crizei datoriilor, care se agravează. El a avertizat populaţia că vor urma „măsuri de strângere a curelei".

Într-un discurs ţinut luni, în faţa ambasadorilor ungari, la Budapesta,  premierul a spus că Ungaria a ajuns, în ultimele trei luni, într-o situaţie foarte gravă, pe fondul încetinirii revenirii economice în Europa, a eforturilor zadarnice de a creşte cererea internă şi a faptului că investitorii au devenit circumspecţi.
Ungaria, ţara cea mai îndatorată din Europa Centrală, este vulnerabilă în mod special la fluctuaţiile capitalului global şi ale pieţelor valutare. Datoria sa publică este de 80% din PIB, iar o mare parte dintre maghiari întâmpină mari greutăţi în plata datoriilor contractate în monede străine.  Orban a spus că vrea să reducă datoria publică la 70% din PIB în 2012 şi la 60% până la sfârşitul mandatului său, în 2014. El a spus că economia Europei este în mare dificultate şi că "o criză economică gravă" a blocului european ar putea dura între opt şi zece ani.

Economii pe seama pensionarilor

Viktor Orban declarase încă de miercuri că va anunţa în curând măsuri pentru a reduce cu câteva procente datoria publică, măsuri ce ar urma să fie finanţate prin modificări ale sistemului de pensii. Consilieri ai premierului au declarat că Ungaria ar putea mări unele taxe şi impozite şi ar putea amâna planul de a micşora impozitul pe venitul personal. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite