Mafioţii ucraineni sunt în spatele atentatelor de la Dnepropetrovsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploziile de la Dnepropetrovsk fac parte din războiul de reîmpărţire a sferelor de influenţă între grupările criminale din Dnepropetrovsk şi cea din Doneţk, scrie presa rusă şi cea ucraineană. 

Autorităţile ucrainene continuă să investigheze atacurile teroriste produs săptămâna trecută în oraşul Dnepropetrovsk şi soldat cu rănirea a 30 de persoane.

Potrivit datelor neoficiale, forţele de securitate ucrainene examinează versiunea „criminală" a acestui caz şi presupun că dispozitivele explozive au fost utilizate pentru redistribuirea sferelor de influenţă, scrie publicţia „Focus".

„În Dnepropetrovsk se duce un război între grupurile de afaceri locale, care sunt încă asociate cu criminalitatea" - a explicat o sursă din cadrul Departamentului regional al Serviciului de Securitate al Ucrainei, care a amintit că, în urmă cu două săptămâni, un om de afaceri influent, Ghenadi Akselrod, a fost asasinat într-o explozie.

De numele lui se leagă un lung şir de acuzaţii privind privatizări ilegale ale unor mari întreprinderi din regiune. „Există toate motivele să credem că aceste atacuri nu au nimic de-a face cu politica", a subliniat sursa.

Akselrod a fost atacat chiar în faţa casei, în timp ce încerca să intre cu maşina pe poartă. Speriat, el a sărit din vehicul, fiind ciuruit de un individ cu o puşcă-automată care a fugit apoi la bordul unei maşini Jiguli, fără plăcuţe de înmatriculare, cu câţiva complici la bord.

Poliţia ucraineană a dat în căutare trei suspecţi, ale căror portrete robot au împânzit încă de sâmbăta trecută oraşul Dnepropetrovsk, scrie şi „Moskovski Komsomoleţ".

Oligarhii se războiesc între ei

Gruparea din Dnepropetrovsk este constituită în principal din miliardarii care au apărut recent într-un clasament al ediţiei locale a „Forbes", între care Viktor Pinciuk, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Bogoliubov, care îi urmează imediat în acest top cunoscutului om de afaceri Rinat Ahmetov, reprezentant de seamă al grupării Doneţk (estul Ucrainei).

Astfel, după cum notează „Moskovski Komsomoleţ", deflagraţiile de vinerea trecută au mai degrabă legătură cu războiul de reîmpărţire a sferelor de influenţă între gruparea Dnepropetrovsk şi cea din Doneţk decât cu actele teroriste.

Deşi blogurile ucrainene pun în continuare accent pe subtextul politic al deflagraţiilor, pe fondul scandalului legat de fotografiile cu vânătăile Iuliei Timoşenko în închisoare, cu puţin timp înaintea Campionatului European de Fotbal, directorul adjunct al SBU, Vladimir Rokitski susţine ferm: „Mă îndoiesc că vreun partid politic ar fi putut fi implicat în astfel de acţiuni. Există un Dumnezeu care nu iartă astfel de lucruri".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite