"Mafioţii fără frontiere", o ameninţare la adresa SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general american lansează un semnal de alarmă cu privire la extinderea influenţei reţelelor de crimă organizată Grupurile internaţionale de crimă organizată controlează

Procurorul general american lansează un semnal de alarmă cu privire la extinderea influenţei reţelelor de crimă organizată

Grupurile internaţionale de crimă organizată controlează "poziţii importante" în sectorul energetic global şi al materiilor prime strategice. Ele îşi extind "tentaculele" şi asupra pieţei americane, conform unui raport al Departamentului de Justiţie american.

Potrivit documentului, grupurile infracţionale au câştigat teren pe piaţa mondială şi oferă sprijin logistic teroriştilor. În cadrul unei campanii împotriva criminalilor internaţionali, procurorul general american Michael Mukasey a declarat că aceştia "sunt mult mai sofisticaţi decât Cosa Nostra şi alte organizaţii" cărora guvernul SUA le-a declarat război cu o jumătate de secol în urmă.

"Astfel de criminali internaţionali reprezintă ameninţări reale la adresa securităţii naţionale a ţării", a declarat Mukasey, într-un discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. El a citat mai multe cazuri recente, care au legătură cu fostul bloc sovietic.

Mukasey a menţionat cazul lui Semion Mogilevici, condamnat de justiţia americană în 2003 şi arestat în Rusia, în ianuarie, fiind suspectat de exercitare de influenţă asupra industriei gazelor naturale în fosta Uniune Sovietică. A fost amintit şi cazul lui Victor Bout, care a fost arestat în Thailanda, în martie, pe motiv că ar fi avut legături cu grupuri teroriste.

"Sunt prezenţi în toate sectoarele economiei noastre, vizând absolut tot, de la ţigări la petrol, de la îmbrăcăminte la produse farmaceutice", a precizat Mukasey.

Spălare de bani şi corupţie la nivel înalt

O evaluare privind ameninţarea constituită de crima organizată arată că astfel de grupuri "controlează părţi semnificative ale pieţelor mondiale de energie şi materiale strategice", a adăugat înaltul oficial american.
"Îşi extind controlul în aceste sectoare, afectând funcţionarea normală a acestor pieţe şi care ar putea avea un efect destabilizator asupra intereselor geopolitice ale Statelor Unite", a explicat oficialul.

Grupurile menţionate spală miliarde de dolari prin intermediul instituţiilor financiare americane şi investesc profitul în companii publice. Ele exploatează şi Internetul, comiţând fraude pe eBay, potrivit lui Mukasey. Departamentul de Justiţie american mai dezvăluie că aceste grupuri manipulează bursele de valori imobiliare şi comit fraude financiare de miliarde de dolari.

Raportul Ministerului de Justiţie american afirmă că aceste organizaţii corup în mod sistematic oficiali publici, se folosesc de reţele de calculatoare pentru a ataca victimele alese şi oferă sprijin logistic teroriştilor şi serviciilor secrete străine.

"Activităţile grupurilor de crimă organizată pe plan naţional sau internaţional se dezvoltă ca amploare, având în vedere că îşi întăresc constant reţelele pentru a-şi extinde operaţiunile", a declarat şi directorul adjunct al FBI, John S. Pistole.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite