Mafia primeşte fonduri UE pentru eoliene fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin intermediul acestor proiecte, Mafia italiană spală bani proveniţi din afaceri necurate. Cele mai multe ferme de eoliene sunt lăsate în paragină sau există doar pe hârtie, pentru că nu au fost construite niciodată.

Mafia italiană sustrage din nou milioane de euro din fonduri europene şi de la guvernul italian. Un nou scandal privind cazurile de fraudă "made in Italy" riscă să tensioneze relaţiile Roma- Bruxelles şi readuce în prim-plan rolul mafiei în "gestionarea" fondurilor europene din Italia. Potrivit unor anchete BBC şi Rai 3 - Report, aşa-numita "eco Mafia" şi-a construit un fel de "reţea transversală" cu legături strânse şi cu mediul politic, fiind tot mai atrasă de subvenţiile generoase oferite de UE pentru stimularea utilizării energiilor alternative. Mai ales că energia electrică produsă de fermele eoliene este vândută în Italia la cel mai ridicat preţ din lume - cu 180 de euro pe kilowat. Pentru organizaţia criminală, fermele eoliene reprezintă "o sursă importantă de bani" şi prin spălarea  profitului obţinut din alte surse. Chiar dacă în final multe din aceste ferme sfârşesc în paragină sau există doar pe hârtie pentru că nu au fost construite niciodată. Sicilia şi Calabria se pare că se află pe primul loc în topul regiunilor "vizate" de mafioţi pentru astfel de proiecte. Experţii citaţi de BBC au explicat că OLAF nu a reuşit să împiedice folosirea frauduloasă a fondurilor. OLAF a replicat că este în primul rând responsabilitatea statelor membre să prevină abuzurile.

Legături strânse între Mafie şi politicieni       
   
Noile anchete pe tema "eco-mafiei" survin la doar câteva zile după o ştire privind legăturile mafiei cu mediul politic din Italia: deputatul Nicola Cosentino, fost secretar de stat la Economie, amic "de suflet"al premierului italian Berlusconi şi coordonator al Partidului de guvernământ în regiunea Campania, este acuzat de procurori de "legături suspecte şi extrem de strânse" cu un clan mafiot al Camorrei, care i-ar fi "asigurat " o serie de voturi. Cosentino este acuzat şi de implicare în "afacerile" gunoaielor ascunse de Camorra. Deputatul respinge însă acuzaţiile investigatorilor şi anunţă recurs: "Vom trăi şi vom vedea".

"Sume mari se duc către Mafie. Va trebui să ne concentrăm, de acum înainte, pe riscurile specifice de la faţa locului."
Nicholas Ilett director general OLAF

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite