Mafia îşi întinde tentaculele în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai puternice structuri ale crimei organizate şi-au extins activităţile pe bătrânul continent. Miza este uriaşă: controlul pieţei de droguri şi armament Recenta asasinare a

Cele mai puternice structuri ale crimei organizate şi-au extins activităţile pe bătrânul continent. Miza este uriaşă: controlul pieţei de droguri şi armament

Recenta asasinare a celor şase italieni aparţinând mafiei calabreze, la Duisburg, a făcut ca Europa să descopere cu stupefacţie amploarea activităţilor criminale ale acestei organizaţii pe teritoriul său. Ceea ce s-a petrecut în urmă cu mai bine de două săptămâni în Germania se putea întâmpla oriunde, în alt oraş european.

"Există semne evidente că mafia este într-o fază ofensivă în Germania", afirmă preşedintele Federaţiei angajaţilor din poliţia criminală germană (BDK) a landului Renania de Nord - Westfalia, Wilfried Albishausen. La fel crede şi preşedintele sindicatului poliţiei germane (GdP), Konrad Freiberg, care mai subliniază că mafia este prezentă "în numeroase sectoare economice".

A fost nevoie însă de un masacru în plin centrul oraşului Duisburg pentru a se lua măsura puterii mafiei în Germania. Şase italieni, probabil membri ai temutei organizaţii calabreze "Ndrangheta, au fost găsiţi într-un automobil staţionat în faţa unei pizzerii, în apropierea gării centrale din Duisburg.

Victimele, şase bărbaţi, între 16 şi 39 de ani, fuseseră secerate de 70 de gloanţe, ţintite mai ales în cap şi piept. Cinci au murit pe loc, al şaselea în Salvare.

Evenimentul a trezit îngrijorare în Germania, unde presa şi opinia publică se întreabă acum care sunt exact activităţile mafiei şi ce pericole prezintă ele. După baia de sânge din Duisburg, atmosfera nu este fierbinte doar în rândul forţelor de ordine, ci şi al clienţilor de pizzerii din Germania, dar mai ales a "macaronarilor". Renumele lor a fost pus în pericol şi va mai trece ceva timp până când lumea să nu mai înghită cu noduri noul sortiment de "pizza mafiosa".

Fortăreaţa "Ndrangheta din Ruhr

"Pocăitul" Giorgio Basile, un fost şef al mafiei calabreze activ în Germania, susţine că "regiunea Ruhrului este o fortăreaţă a "Ndrangheta". "Poliţia nu a vrut niciodată să ia lucrurile în serios", le-a explicat el ziariştilor germani. Potrivit unui raport confidenţial al serviciului de informaţii german BND, "Ndrangheta ar fi investit zeci de milioane de euro în hoteluri şi restaurante, achiziţionând chiar şi acţiuni la Bursa din Frankfurt.

Organizaţia şi-a extins astfel activităţile de la traficul de droguri sau de arme la domeniul imobiliar, mai ales în unele regiuni din fosta Germanie Democrată (pe zona litorală, în Turingia şi Saxonia), mai puţin vigilente în ce priveşte originea fondurilor, şi unde ar fi investit între 80 şi 90 milioane de euro.

Publicistul Jurgen Roth, expert în probleme legate de mafie, susţine, la rândul său, că 160 de membri ai clanului "Ndrangheta din San Luca s-ar afla pe teritoriul Germaniei. Unii dintre ei ar fi daţi în urmărire pentru trafic internaţional de droguri, alţii se află în vizorul poliţiei pentru răpiri de personalităţi, pe teritoriul Germaniei. Banii obţinuţi din recompense ar fi fost folosiţi pentru deschiderea de discoteci şi pizzerii.

Specialişti pregătiţi în universităţi de elită

Multă vreme, "Ndrangheta a stat în umbra Cosei Nostra siciliene. De la începutul anilor "90, situaţia s-a schimbat. Cu un venit anual evaluat la 35 miliarde de euro, "Ndrangheta este cotată ca una dintre cele mai puternice structuri de tip mafiot ale Europei. Miza este uriaşă.

Pe piaţa internaţională, un kilogram de cocaină costă 1.600 de euro. Traficanţii de droguri încasează însă pe kilogram 70.000-80.000 de euro, prin traficarea şi distribuţia lui cu amănuntul. Ei şi-au construit un sistem logistic sofisticat, pentru a aduce drogurile de la sursă şi a le distribui pe pieţele Europei.

De aceea, se spune că afacerile lor se desfăşoară sub management modern şi că au specialişti care au studiat la universităţi de elită din Elveţia, Olanda, Marea Britanie sau SUA.

Managementul şi logistica modernă le sunt necesare, pentru administrarea afacerilor ilicite de ordinul miliardelor de euro. După cum arată date neoficiale ale anchetatorilor italieni, aproximativ 7.000 de persoane se află în serviciul "Ndrangheta, fiind împărţite în circa 100 de clanuri familiale.

Austria, depozitara banilor negri

La numai câteva zile după masacrul din Germania, un procuror din Calabria a stârnit un scandal uriaş în Austria, acuzând băncile din această ţară că primesc banii făcuţi de clanul mafiot "Ndrangheta, investindu-i apoi în afaceri ilegale în Europa de Est.

Potrivit procurorului Nicola Gratteri, "Austria a apărat în băncile sale, timp de mai multe decenii, câştigurile enorme ale mafiei". Clanurile îşi investesc banii proveniţi din comerţul cu droguri din toată Europa via Austria.

În cartea "Fraţi de sânge", Nicola Gratteri, procuror din oraşul Reggio Calabria, dezvăluie cum au investit masiv clanurile "Ndrangheta în Europa de Est câştigurile obţinute de pe urma comerţului cu droguri - înainte de toate în Ungaria, Polonia, România şi Rusia.

"Ndrangheta are interese largi şi în Elveţia. "Multe clanuri calabreze, cum ar fi familia Mazzaferro şi Di Giovine, au cumpărat în Elveţia arme de toate tipurile. Clanul şefului Giuseppe Naimo din Badolato a cumpărat în Elveţia arme contra droguri", susţine Gratteri. În Marea Britanie, familiile organizaţiei "Ndrangheta au creat un comerţ înfloritor cu droguri din Turcia şi Pakistan, se precizează în carte.

Colaborări cu crima organizată din Bulgaria

Mafia calabreză colaborează şi cu grupări ale crimei organizate din Bulgaria, arată un raport recent al departamentului italian antimafia. Documentul avertizează în legătură cu forţa în creştere a mafiei calabreze şi cu conexiunile acesteia cu capii grupărilor bulgare sprijinite de şi mai puternica mafie rusă.

Aceste conexiuni sunt demonstrate, între altele, de înmulţirea proceselor în care lideri ai mafiei italiene sunt inculpaţi alături de bulgari. "Ndrangheta acţionează mai deschis, îşi creează relaţii cu alte cercuri criminale din lume, mai ales din Columbia, îşi extinde activităţile pe întreg teritoriul Italiei şi se manifestă arogant atunci când membrii săi simt că au destulă putere şi superioritate, mai menţionează raportul autorităţilor italiene.

Patru clanuri îşi dispută teritoriile

Cosa Nostra este cea mai veche şi mai cunoscută structură a crimei organizate italiene. După datele poliţiei italiene, ar exista 180 de familii ale Cosei Nostra, cu circa 6.000 de membri. Sfera sa de influenţă se extinde asupra Siciliei, Apuliei, Italiei de nord şi centrale. Cosa Nostra are o prezenţă foarte solidă, sub aceeaşi denumire, în America, spaţiu "colonizat" de mafioţii sicilieni la începutul secolului trecut.

Camorra are sub "jurisdicţie" oraşul Napoli. Caracteristic pentru Camorra este fragmentarea acesteia, precum şi luptele dintre clanurile componente şi din interiorul lor. Istoricii afirmă că actul de naştere al Camorrei datează din secolul XV sau XVI, pe când organizaţia criminalilor napolitani se numea "Societatea Umilinţei" sau "Frumoasa Societate Reformată".

"Ndrangheta apare ca o "întreprindere familială", deoarece familiile care o compun sunt strâns legate prin grade de rudenie şi căsătorii, ceea ce-i conferă o puternică unitate internă. Are drept centru regiunea Calabria şi cel mai important oraş al acesteia, Reggio di Calabria. Familiile care constituie această organizaţie criminală se numesc "Ndrine în dialectul calabrez. Este specializată în răpiri, trafic de droguri şi fiinţe umane.

Sacra Corona Unita este un grup criminal care are cartierul general în regiunea Puglia, având capitala la Bari. La mijlocul anilor "90, număra 32 de bande înarmate, cu 2.500 de acoliţi, care practicau contrabanda, traficul de droguri, de arme, răpirile, şantajul şi deturnările de fonduri.

San Luca, satul italian al morţilor vii

În satul San Luca, din sudul Italiei, de unde provin victimele şi asasinii recentei reglări de conturi din Germania, ziariştii cotidianului italian "La Repubblica" au descoperit o populaţie cuprinsă de teamă. Deşi sunt la curent cu activităţile mafiei locale, oamenii se tem să rupă tăcerea.

Liniştea din micul sat nu este tulburată decât de apariţia unui Golf înmatriculat în Germania, care trece în trombă şi dispare la fel de repede. În singurul bar din sat, televizorul este fixat pe postul Sky. Aparatul merge, dar fără sunet. "Duisburg, masacru provocat de mafia din San Luca, şase morţi", se poate citi pe ecran. Vestea a ajuns rapid în sat, iar oamenii care se aflau pe stradă s-au grăbit să intre în casă.

Frica se simte peste tot. "San Luca este un sat populat cu oameni vii care trăiesc precum morţii", le explică ziariştilor italieni Pino Strangio, care este la curent cu tot ce se întâmplă în mica localitate. De mai bine de 27 de ani, Pino este preot la Biserica Sfânta Maria şi a ascultat toate confesiunile oamenilor din San Luca. 21 de morţi în 23 de ani, câte opt asasinate pe lună.

Bătrâni, femei, copii au căzut victime, de-a valma, în războiul dintre clanurile locale, iar fiecare foc de armă a contribuit la transformarea localităţii într-un sat-fantomă. Încă din 1949, scriitorul Corrado Alvaro descrie micul oraş ca pe un "loc blestemat", referindu-se la sărăcia aşezării şi lipsa de perspective, care îi face pe locuitorii săi să fugă încotro văd cu ochii. Oierii din San Luca pleacă în lumea largă, unii dintre ei se angajează ca mineri în bazinul Ruhr, bucătari sau chelneri în oraşele de pe Rin, din vestul Germaniei.

Funeralii sub supraveghere

Francesco şi Marco Pergola, cei doi fraţi ucişi în Germania, au fost înmormântaţi cu dicreţie în satul lor natal din Siderno. O sută de persoane au luat parte la funeralii, mai numeroasă fiind prezenţa forţelor de ordine. Tradiţionala procesiune pe străzile din oraş a fost interzisă de autorităţile locale, care s-au temut de o nouă confruntare între clanurile rivale din zonă.

Funeraliile celorlalte trei victime, Marco Marmo, Francesco Giorgi şi Sebastiano Strangio, au avut loc la fel de discret în San Luca. Ultima victimă, Tommaso Venturi, a fost înmormântată în Germania, unde trăia împreună cu familia. După funeraliile celor trei, peste San Luca s-a aşternut din nou tăcerea. Oamenii nu vorbesc nici măcar în şoaptă despre asasini. Pentru că, aşa cum le explică părintele Strangio ziariştilor, mica aşezare are acum mai mult ca niciodată nevoie de linişte.

O poveste scrisă cu sânge

Experţii se declară convinşi că multipla crimă din Duisburg e răzbunarea unui clan mafiot, din San Luca, situat în sudul Italiei, pentru un asasinat comis anterior. La sfârşitul anului trecut, Maria Strangio, în vârstă de 33 ani, a fost ucisă, apărându-şi cu propriul trup copilul de cinci ani. Ţinta ar fi fost, după aprecierile poliţiei italiene, soţul Mariei Strangio, şeful de clan Giovanni Nirta. La înmormântarea Mariei şi-a făcut apariţia, înarmat până în dinţi, un membru al unui clan advers.

Poliţia italiană a reuşit să-l prindă şi să-l dezarmeze, dar nu a pus mâna şi pe Giovanni Nirta, care a dispărut fără urmă. La numai o lună de la asasinatul din San Luca, începe vendetta în localitatea din sudul Italiei. De atunci, acestei răzbunari începute local, îi sunt atribuite şase crime pe teritoriul Italiei.

Şi toate pistele duc la clanurile Pelle-Romeo şi Strangio-Nirta, care fac legea în satul cu 4.000 de locuitori din Calabria. Marco Marmo, una dintre victimele masacrului de la Duisburg, se afla în vizorul justiţiei italiene, fiind bănuit de implicare în asasinarea Mariei Strangio. Acesta ar fi scăpat însă de sub urmărire, profitând de lipsa de coordonare a poliţiei din Italia şi Germania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite