Mafia bulgară alungă investitorii în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea investiţiilor străine din ţara vecină au ca scop spălarea banilor Corupţia şi crima organizată de la sud de Dunăre, criticate în dese rânduri de Comisia Europeană, ar

Majoritatea investiţiilor străine din ţara vecină au ca scop spălarea banilor

Corupţia şi crima organizată de la sud de Dunăre, criticate în dese rânduri de Comisia Europeană, ar putea constitui un avantaj pentru ţara noastră.

"Corupţia e omniprezentă. Toată lumea ştie, dar nimeni nu reacţionează. Dacă continuă la fel, mai bine împachetez totul şi plec. În România, de exemplu", a declarat un investitor străin, sub protecţia anonimatului, pentru Reuters. Agenţia citată a realizat un amplu reportaj în ţara vecină, material comentat pe larg în presa internaţională.

Unul dintre miturile pe care jurnalistul le năruie este cel al investiţiilor străine din Bulgaria: majoritatea sunt făcute în domeniile în care se spală cel mai uşor bani, cum sunt construcţiile şi imobiliarele. Unii investitori susţin că situaţia din ţara balcanică a devenit mult mai dificilă decât în România, cu toate că ţara noastră apare pe ultimul loc în Europa, în clasamentul Transparency International, privind corupţia.

O destinaţie tot mai puţin atrăgătoare

Reuters susţine, citând oameni de afaceri străini din Bulgaria, că dacă vrei să investeşti în această ţară trebuie să plăteşti şpăgi şi să colaborezi cu mafia.

Economiştii se tem că atât corupţia, cât şi crima organizată afectează imaginea ţării în ochii investitorilor. "Probabil că fac ca Bulgaria să devină mai puţin competitivă în comparaţie cu alte destinaţii din estul Europei", atenţionează Jon Levy, analist la fundaţia Eurasia Grup. În orice caz, "Bulgaria este destinaţia cel mai puţin atrăgătoare pentru investitori în estul Europei", arată analistul economic.

Rădăcini în KGB

Cetăţenii de rând nu cred că integrarea în UE a îmbunătăţit climatul politic intern. "Am impresia că trăim într-o ţară din care lipseşte legea. Nu mai am încredere în niciun politician. Singurul lor scop este acela de a se îmbogăţi", crede Maria Georgieva. Chiar şi sondajele de opinie arată că bulgarii consideră corupţia principala problemă a ţării. "Crima organizată şi clasa politică sunt îngemănate. În România, par a fi despărţite, ceea ce face ca această problemă să fie mai uşor de rezolvat", susţine un diplomat, tot sub protecţia anonimatului.

"Legăturile dintre politicieni, magistraţi şi grupările criminale extrem de puternice, multe dintre ele conduse de foşti ofiţeri din KGB", se află la baza corupţiei din Bulgaria, crede acelaşi diplomat.

150 de execuţii în stil mafiot

În analiza agenţiei britanice se susţine că eforturile anticorupţie ale Sofiei şi Bucureştiului sunt influenţate de factorii de decizie ezitanţi, de certurile politice şi de administrarea ineficientă a statului. Unele state europene cer Bruxelles-ului să impună sancţiuni Sofiei, ale cărei politici împotriva crimei organizate au eşuat lamentabil.

Astfel, există nu mai puţin de 150 de cazuri de execuţii în stil mafiot, în ultimii zece ani, şi care au rămas nerezolvate. Pe lângă acestea, Bruxelles-ul suspectează fraudarea de fonduri europene, iar poliţia e bănuită că vinde informaţii traficanţilor de droguri. În ciuda acestui climat, până acum niciun oficial nu a fost acuzat pentru fapte de corupţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite