Macovei bagă spaima în lacomii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul român semnalează conflicte de interese la vârful unor agenţii europene şi cheltuieli exagerate din bugetul UE: zeci de mii de euro daţi pentru consilii de management sau misiuni în Caraibe.

Cheltuirea a 300.000 de euro pentru decorarea „ecologică" a sediului central al Agenţiei Europene de Mediu de la Copenhaga, a cărei faţadă a fost „tencuită" cu plante, va trebui şi ea justificată.

 Agenţia Europeană a Medicamentului (cu sediul la Londra), Agenţia Europeană de Mediu (cu sediul la Copenhaga) şi Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară (cu sediul la Parma) vor fi supuse unor verificări suplimentare din cauza suspiciunilor privind conflictele de interese în care se află unii dintre directori şi din cauza unor cheltuieli exagerate din fondurile europene.

Raportorul pe cheltuielile acestor agenţii, europarlamentarul român, Monica Macovei (PD-L), a obţinut susţinerea Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European care a amânat descărcarea de gestiune pe anul 2010 pentru aceste trei agenţii până când aspectele semnalate de raportor nu vor fi clarificate.

Macovei a semnalat faptul că mai mulţi membrii din managementul acestor agenţii s-ar afla în conflict de interese, fie pentru că au acordat contracte unor organizaţii cu care au lucrat în trecut, fie pentru că au plecat în companii de consultanţă sau de lobby chiar în domeniile în care au activat ca manageri ai agenţiilor. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente trebuie să facă un plan pentru îmbunătăţirea gestionării contractelor de achiziţii publice şi să dea asigurări legate de imparţialitatea angajaţilor agenţiei şi a experţilor naţionali
detaşaţi temporar.

Thomas Lonngren, fost director al Agenţiei Europeane a Medicamentului, a fost angajat imediat după ce a plecat de o companie farmaceutică. „De regulă aceste companii farmaceutice merg la agenţie pentru a obţine aprobarea medicamentelor pe care le produc. Există de asemenea acuzaţii (n.n. în privinţa lui Thomas Lonngren) că şi-a creat propria companie de consultanţă cât era în funcţie", a spus Macovei.
 
Biodiversitatea, studiată în Caraibe

Nici Agenţia Europeană de Mediu nu a primit undă verde pentru descărcarea de gestiune după ce raportul referitor la cheltuielile acestei agenţii a semnalat posibile conflicte de interese.

Astfel, din iunie 2010 până în aprilie 2011, Jacqueline Mcglade directorul executiv al agenţiei, a fost şi membru al Consiliului Consultativ al ONG-ului Earthwatch. „Nu este o problemă că a fost membru al unui ONG de mediu, doar că ulterior această organizaţie a primit finanţări estimate la 33.000 de euro de la agenţia europeană de mediu pentru călătorii de cercetare în San Salvador - Caraibe,  în 2010 şi în 2011. Directorul agenţiei a luat parte la ambele delegaţii", a adăugat Macovei. Eurodeputaţii au cerut agenţiei să furnizeze informaţii detaliate cu privire la aceste deplasări. 

Consilii de management costisitoare

În legătură cu aceeaşi agenţie, EuObserver relata despre cheltuieli de 300.000 de euro pentru a decora cu plante sediul său central din Copenhaga.

Decizia de a amâna descărcarea de gestiune a Agenţiei pentru Siguranţa  Alimentară a fost luată după ce Comisia pentru buget a apreciat ca „inacceptabil" faptul că întâlniri ale celor 15 membri ai boardului agenţiei au costat, în medie, 92.630 de euro sau 6.175 de euro pe membru şi a cerut reducerea drastică a acestora.

Monica Macovei a semnalat trei posibile conflicte de interese ale directorilor Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor: Mella Frewen preşedinte al grupului de lobby Food-DrinkEurope, din Bruxelles, a fost membru al Monsanto, producător american al produselor modificate genetic.

„Ea vine din industrie şi a fost aleasă de Comisia Europeană ca unul dintre cei 15 membrii ai managementului agenţiei pentru siguranţa alimentului", a precizat Macovei. Diana Banati, membru în boardul de management al Agenţiei Europene pentru Siguranţă Alimentară, nu a menţionat faptul că a fost membru al ILSI Europe - International Life Science Institute.

 S-a retras după ce ce situaţia a fost semnalată.  Suzy Renckers, fost şef al secretariatului Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, a ajuns să lucreze la compania de lobby Syngenta care promovează organismele modificate generitic. „După ce pleci din agenţie nu poţi să te angajezi într-o companie care are interese la agenţia la care ai lucrat", a precizat raportoarea.

Faţada sediului Agenţiei Europene de Mediu de la Copenhaga a fost împodobită cu plante în valoare de  300.000 de euro



Declaraţii la vedere

Prima cerinţă a lui Macovei a fost ca toate declaraţiile de interese şi fişa profesională a angajaţilor agenţiilor în cauză să fie publice, astfel încât companiile în care membri ai managementului agenţiilor au activat să fie
cunoscute.

„Înainte să ajung să lucrez într-o astfel de agenţie nu fac decât să semnez o declaraţie că nu am interese, dar nu se ştie unde am lucrat înainte să ajung pe postul respectiv.

Şi este foarte important să le avem pe amândouă: declaraţia de interese şi traseul profesional. Şi nu în sertare, ci publice", a spus Macovei.  Potrivit eurodeputatei, managementul unei astfel de agenţii ia decizii importante, strategice pentru organizaţie, pentru buget, angajează cheltuieli.

„Locurile în care ai lucrat înainte nu sunt un secret şi nu trebuie să fie acoperite de protecţia datelor", a mai spus Macovei. Curtea de Conturi urmează să prezinte un audit privind conflictele de interese semnalate.  Macovei a adăugat că social-democraţii şi liberalii au votat împotriva amânării descărcării de gestiune şi că nu se aşteaptă la sprijin din partea europarlamentarilor români din celelalte grupuri pe acest
subiect.

"Este foarte important să avem declaraţia de interese şi traseul profesional. Şi nu în sertare, ci publice."

Monica Macovei eurodeputat

Procedura legislativă

Cele trei agenţii au termen sfârşitul lunii iunie pentru a răspunde tuturor aspectelor semnalate de raportor: traseul professional al directorilor, justificarea unor cheltuieli şi informaţii detaliate cu privire la ele.

Dacă vor răspunde la problemele semnalate pot primi descărcarea de gestiune în cadrul plenului din octombrie. Dacă nu, conturile nu pot fi închise iar activitatea agenţiilor poate fi blocată.  

Faţada sediului Agenţiei  Europene de Mediu  de la Copenhaga a fost  împodobită cu plante în valoare de  300.000 de euro
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite