Măcelul continuă în Myanmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit martorilor, noi împuşcături s-au auzit ieri la Rangoon şi alţi protestatari au fost ucişi, în timp ce căile de comunicaţie au fost întrerupte. Mii de oameni au manifestat ieri

Potrivit martorilor, noi împuşcături s-au auzit ieri la Rangoon şi alţi protestatari au fost ucişi, în timp ce căile de comunicaţie au fost întrerupte.

Mii de oameni au manifestat ieri în capitalele asiatice faţă de criza din Myanmar, unde protestatarii au fost din nou atacaţi de armată. Imaginile şi informaţiile din Myanmar sunt greu de obţinut deoarece guvernul a tăiat conexiunea la internet, liniile telefonice şi, în unele cazuri, semnalele reţelelor de telefonie mobilă. Controalele asupra jurnaliştilor străini s-au intensificat.

Potrivit AFP, circa 10.000 de oameni au ieşit ieri din nou în stradă la Rangoon, grupându-se şi împrăştiindu-se într-un joc "de-a şoarecele şi pisica" cu forţele de ordine. Ambasadorul britanic din Myanmar, Mark Canning, a declarat pentru CNN că au fost auzite din nou, ieri, împuşcături. Alţi martori spun că unii dintre protestatari au fost ucişi, alţii bătuţi şi târâţi în camioane.

AFP transmite că la Mandalay, al doilea oraş al ţării, mii de tineri au demonstrat pe motociclete, ei fiind împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc. Diplomaţii occidentali aflaţi în Myanmar spun că nu există nicio cale de a afla numărul real al morţilor şi răniţilor din ultimele trei zile, dar că el este cu siguranţă mai mare decât cel de nouă, comunicat de guvern.

Televiziunea Vocea Democratică a Burmei (VDB), care emite din Oslo (Norvegia), a transmis imagini filmate joi, care arătau oameni fiind împuşcaţi de aproape de către soldaţi. Junta militară a anunţat că va oferi astăzi viză de intrare în Myanmar emisarului special al ONU, Ibrahim Gambari.

Potrivit "Guardian", o parte a armatei şi-a arătat suportul pentru protestatari, într-un document obţinut de surse birmaneze în exil, dar informaţia nu a putut fi verificată. Aceleaşi surse afirmă că junta militară este îngrijorată de disidenţa din armată şi că a ordonat arestarea colonelului care guvernează capitala Rangoon.

Chemare la boicotarea Jocurilor Olimpice din China

"Ieşiţi afară criminalilor" au strigat circa 2.000 de protestatari în faţa ambasadei birmaneze din Kuala Lumpur (Malaysia). Furia a răbufnit şi în capitala Australiei, Canberra, unde aproximativ 100 de oameni au luat cu asalt ambasada birmaneză.

În capitala Indoneziei, Jakarta, în jur de 50 de oficiali ai Ministerului de Externe, îmbrăcaţi în roşu, au păstrat o perioadă de tăcere în semn de solidaritate cu călugării. La Bangkok (Thailanda), aproape 300 de oameni au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice din China, care este în relaţii bune cu guvernul birmanez şi care a refuzat aplicarea sancţiunilor. Proteste au mai avut loc în Taiwan şi Philipine, unde au fost arse portrete ale generalilor birmanezi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite