Macedonia ar putea cădea la pace cu Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de summitul NATO de la Bucureşti, autorităţile din Macedonia au căzut de acord în privinţa unei platforme pentru următoarele negocieri cu Grecia

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de summitul NATO de la Bucureşti, autorităţile din Macedonia au căzut de acord în privinţa unei platforme pentru următoarele negocieri cu Grecia referitoare la disputa legată de numele ţării.

Presa de la Skopje nu a dat detalii despre conţinutul acestei strategii, care a fost aprobată de preşedintele Branko Crvenkovski, premierul Nikola Grueski şi ministrul de externe Antonio Miloşoski înaintea noii runde de negocieri între Skopje şi Atena programată pentru azi la New York.

Grecia a avertizat că nu va fi de acord cu aderarea Macedoniei la NATO, dacă nu ajunge la un compromis privind denumirea acestei ţări. Deciziile Alianţei se iau prin consens, astfel că împotrivirea Atenei ar echivala cu o blocare a aderării Macedoniei. Grecia blochează din 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub acest nume, considerând că acesta aparţine patrimoniului său naţional.

Statele Unite, interesate să transforme summitul de la Bucureşti într-un succes, vor ca cele două ţări să ajungă la un compromis în timp util. Acest lucru le-ar permite liderilor NATO să invite să adere Macedonia în acelaşi timp cu celelalte două candidate balcanice, Croaţia şi Albania, ceea ce ar feri regiunea de riscul destabilizării, prezent mai ales după ce Kosovo şi-a declarat independenţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite