MAE are nevoie de un plus de 25 de milioane de euro la buget pentru reactivarea unor ambasade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat miercuri că bugetul MAE ar trebui suplimentat cu aproximativ 25 de milioane de euro pentru a putea reactiva unele ambasade și consulate.

Marga s-a declarat surprins de faptul că există "consulate şi ambasade îngheţate, stinse", precum Consulatul general de la Sao Paulo, Consulatul general de la Cracovia sau Consulatul general de la Mumbai.

"Sunt şi în Africa multe ambasade părăsite şi lăsate în soare în această parte a lumii", a mai spus Marga, adăugând că există interes pentru reactivarea consulatelor şi ambasadelor neoperaţionalizate ale României, precum şi pentru restabilirea ataşaţilor economici şi culturali, notează NewsIn.

"Încercăm să reactivăm măcar consulatele. Este foarte urgent să reactivăm, după analizele noastre, Sao Paulo și Mumbai, dat fiind că în joc sunt două puteri economice emergente, Brazilia și India. Și Cracovia are importanță. Facem ce se poate pe rectificarea bugetară care vine. Chiar astăzi am avut o discuție cu directorul general pe domeniul finanțe al Ministerului în acest sens. Oricum includem în bugetul viitor", a precizat Marga, întrebat de unde vor fi luate fondurile.

Șeful diplomației a explicat că se va face o analiză de la țară la țară și vor fi reactivate ambasadele acolo unde sunt și beneficii.

"Și noi suntem destul de realiști, n-o să facem aventuri, nu se ambalăm să cheltuim fără beneficii", a subliniat Marga.

"Ministerul are pe an cam 140 de milioane de euro, cam 31-32 de milioane de euro sunt veniturile proprii. Deci ca să punem în mișcare tot sistemul, e clar că bugetul trebuie să mai sară cu vreo 25 milioane de euro", a spus ministrul de externe, rugat să facă o estimare a sumelor necesare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite