Curtea de Conturi critică MAE pentru acordarea de sporuri necuvenite. Baconschi: Mergem în justiţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporuri de 10% pentru angajaţii care vorbesc limbi ,,rare" pecum italiana şi spaniola. Achiziţii de licenţe şi prestări de servicii ,,neeconomicoase". Sunt două dintre neregulile constate de Curtea de Conturi la Ministerul de Externe. MAE va contesta raportul în justiţie.

Curtea de Conturi nu a emis certificatul de conformitate pentru contul de execuţie a bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2010 pentru că a constatat o serie de nereguli în cheltuirea banilor publici. Curtea a precizat că vor fi dispuse măsuri pe care MAE trebuie să le îndeplinească pentru recuperarea pierderilor.

Concret, Curtea de Conturi critică ministerul condus de Teodor Baconschi pentru ,,acordarea de sporuri şi alte drepturi salariale, în valoare de 166 mii lei, în loc de indemnizaţia unică lunară, unui număr de cinci persoane numite în funcţii de demnitate publică".

Italiana şi spaniola, încadrate la limbi rare

Curtea a mai constatat ,,acordarea nelegală a unui spor de 10%" număr de 318 persoane pentru că acestea cunoşteau limbi străine ,,rare" precum... .spaniola şi italiana. Prejuduciul din foloase băneşti necuvenite este de 1.347 mii lei.

,,Sporul de limbi rare a fost acordat, în fapt, pentru cunoaşterea şi utilizarea unor limbi de circulaţie internaţională, pentru cunoaşterea şi utilizarea cărora legiuitorul nu a considerat necesar a acorda un drept salarial suplimentar", argumentează raportul Curţii.

MAE: doar franceza şi engleza sunt limbi de circulaţie

MAE şi-a justificat decizia spunând că, în mediul diplomatic, sunt considerate limbi de circulaţie internaţională doar franceza şi engleza, rezultând astfel că celelalte limbi (cum ar fi spaniola, italiana, germana, rusa, greaca, etc.) sunt limbi rare.

15% pentru confidenţialitate

Curtea de Conturi a mai constatat că au fost acordate două drepturi salariale (spor de 15% pentru confidenţialitate şi indemnizaţia de 15% pentru cifru de stat), în condiţiile în care nu toate aceste persoane au acces şi lucrează cu cifru de stat.

Bani pentru mobilier şi aparatură birotică

Raportul Curţii de Conturi reproşează ministerului de Externe ,,achiziţionarea de mobilier şi aparatură birotică cu nerespectarea unor măsuri financiar-fiscale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009", prejudiciind bugetul de stat cu 877 mii lei.

Servicii neeconomicoase

Documentul atrage atenţia şi asupra unor ,,cheltuieli neeconomicoase reprezentând achiziţionarea unor licenţe şi prestări de servicii". În acest caz, MAE a încălcat principiile gestionării fondurilor publice, prin achiziţii de licenţe şi servicii care funcţionează necorespunzător faţă de cerinţele entităţii. Valoarea estimativă însumează 4.000 mii de lei.

Diurnele şi cazarea în deplasări nu ies la număr

Curtea de Conturi a constatat că ,,suma totală de 16.995 mii lei, raportată prin Contul de execuţie, reprezentând cheltuieli de deplasare (diurnă, cazare şi transport), nu corespunde cu totalul de 13.022 mii lei al situaţiilor analitice, înregistrate în Centrala MAE şi Serviciul exterior, inclusiv institutele culturale din străinătate, existând diferenţe semnificative între acestea".

Baconschi: ,,Nişte critici într-un raport pe care-l contestăm"

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a anunţat că va contesta în justiţie raportul Curţii de Conturi. ,,Este vorba despre nişte critici făcute şi la adresa MAE, ca şi în cazul celorlalte instituţii publice de către Curtea de Conturi, într-un raport, dar pe care îl contestăm inclusiv în justiţie", a afirmat Baconschi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite