Lupu a candidat singur la Preşedinţia Moldovei şi tot a pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova îşi bate propriul record mondial - doi ani şi trei luni fără preşedinte. Încercarea de ieri de a alege în Parlament şeful statului a eşuat.

Pentru singurul candidat, democratul Marian Lupu, s-au pronunţat 58 dintre cei 62 de deputaţi care au intrat în cabina de vot. Trei voturi, ale transfugilor din PCRM - Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc - au fost împotrivă, iar un buletin a fost declarat nevalabil.

Comuniştii nici n-au fost prezenţi în sală, cu excepţia celor patru care au făcut parte din comisia specială pentru alegerea şefului statului. „Este o farsă, un joc şi noi nu participăm", a tăiat-o scurt liderul PCRM Vladimir Voronin, după plenara formaţiunii care s-a întrunit ieri dimineaţă special pentru a decide comportamentul în ziua scrutinului.  Voronin a precizat, supărat, că Marian Lupu nici măcar n-a încercat să discute cu fracţiunea PCRM.

Pe Marian Lupu nu l-a ajutat nici ultima încercare de a-i convinge pe colegii de Parlament, cu un discurs împăciuitor, în care a făcut apel la solidaritate şi i-a chemat pe deputaţi să lase ambiţiile personale şi de grup şi să dea dovadă de maturitate politică. „Candidatura mea este lipsită de vanităţi, scandalurile m-au ocolit, iar politica n-a fost niciodată pentru mine sursă de îmbogăţire. N-am fost şi nu voi fi un vânător de funcţii", şi-a promovat propria candidatură de la tribuna Legislativului democratul Marian Lupu. Acesta i-a avertizat pe parlamentari că, în cazul unei tentative eşuate, „nu Marian Lupu va pierde, ci democraţia, stabilitatea şi interesul public al Republicii Moldova".

Surpriza nu s-a produs însă, rezultatele fiind cele pe care le dădeau ca probabile majoritatea analiştilor. Scorul a fost chiar mai bun decât cel prognozat, or, mulţi se îndoiau că liberal-democraţii premierului Vlad Filat îl vor susţine pe actualul preşedinte interimar. „Regret că nu toţi  deputaţii înţeleg ce este interesul naţional. Republica Moldova a avut o şansă. Mai avem o tentativă la dispoziţie.

Cei care se vor pronunţa împotrivă vor purta responsabilitatea în faţa societăţii", a declarat candidatul Marian Lupu după anunţarea rezultatelor scrutinului.
Acesta a ieşit în faţa presei flancat de o bună parte din cei 58 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană, care l-au susţinut la vot. Alături i-a fost şi prim-ministrul Vlad Filat, care a urmărit din sală şedinţa specială. „Este necesar ca la alegerile repetate să venim având asigurate toate cele 61 de voturi „pro" necesare. Pentru asta trebuie să comunicăm şi să fim realişti. Obiectivul nostru este clar: alegerea preşedintelui ţării", a menţionat, la rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat.

Lupu nu renunţă

Acum deputaţii trebuie să decidă data când vor fi organizate alegeri repetate în Parlament, care ar putea avea loc, cel mai probabil, după Sărbătorile de Iarnă. Marian Lupu a anunţat că va candida din nou, ceea ce l-a susrprins, în aparenţă, pe Vlad Filat. Premierul n-a zis ba, doar a menţionat că subiectul trebuie discutat în AIE.

Experţii evită să facă scenarii. „Ceea ce s-a întâmplat are o explicaţie politică evidentă. Practic, toate forţele au votat în conformitate cu viziunile lor şi cu poziţiile pe care le-au exprimat anterior. Nu s-a lăsat loc pentru nişte surprize. Important e şi faptul că a fost reiterată coeziunea AIE în situaţii cruciale. E posibil ca deputaţii să treacă la identificarea unei alte candidaturi pentru alegeri repetate la funcţia de şef al statului", e de părere analistul Viorel Cibotaru. 

"Candidatura mea este lipsită de vanităţi, scandalurile m-au ocolit, iar politica n-a fost niciodată pentru mine sursă de îmbogăţire.''
Marian Lupu preşedinte interimar

2 ani şi trei luni au trecut de când Republica Moldova nu are un preşedinte ales, ultimul fiind comunistul Vladimir Voronin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite