Lupte corp la corp între unguri şi rromi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul defunctei „Gărzi Maghiare" a fost luat de mai multe organizaţii paramilitare de extremă dreapta. Una dintre ele, „Forţa de apărare", s-a făcut „remarcată" zilele acestea la Gyöngyöspata. 

Opt participanţi la tabăra Forţei de apărare, reţinuţi de poliţie, au fost eliberaţi de tribunal. Mulţi dintre cei 300 de rromi care au plecat când poliţia a închis baza s-au întors. Prezenţa lor a creat o atmosferă de tensiune în rândul rromilor din comună care, până la urmă, s-a terminat cu o încăierare între cele două tabere. Rromii au atacat patru tineri din tabără deoarece, au afirmat ei, aceştia au aruncat cu pietre în rromi şi au mărşăluit cu un obiect care semăna cu o armă, a relatat cotidianul „Népszabadság". Cei patru au fost duşi la spital. După reapariţia membrilor organizaţiei paramilitare, a mai spus el, rromii din localitate şi-au pierdut răbdarea, nu mai au încredere că statul va putea susţine respectarea ordinii, de aceea 450 de rromi vor cere azil politic în SUA.

Citiţi şi:

Român contra român, în Ungaria vecină
Criza „numără" românii din Ungaria


Clone ale Gărzii

O altă organizaţie paramilitară proaspăt apărută este „Uniunea Cetăţenească pentru un Viitor mai Bun". În ultimele săptămâni, aceasta a organizat demonstraţii de forţă în mai multe comune cu populaţie rromă. Membrii, îmbrăcaţi în costume asemănătoare cu cele ale Gărzii Ungare, au mărşăluit pe străzi, au  format patrule, pentru „a preveni activităţile criminale" ale rromilor. La Tiszavasvári, supranumită „capitala Jobbik", singura localitate în care consiliul municipal este compus din majoritatea membrilor acestei formaţiuni,  au fost desemnaţi 10 jandarmi în condiţiile în care în Ungaria jandarmeria a fost desfiinţată în 1945.

Cea mai periculoasă de departe însă este „Forţa de apărare",  afirmă analiştii într-un articol din cotidianul „Népszava". Este o organizaţie cu caracter nazist care vrea să acţioneze împotriva rromilor. Organizaţia şi-a creat o bază de antrenament la Gyöngyöspata. Baza a fost făcută cu fonduri de la organizaţii extremiste din Ungaria şi străinătate, mai ales germane.

În programul de antrenament figurează şi  folosirea de mijloace caracteristice serviciilor secrete, ca, de pildă, a instrumentelor de ascultare, de urmărire, diferite metode de observare a unor persoane, comunicaţii secrete, dezvăluirea încercărilor de penetrare a altor organizaţii secrete. Pentru moment, baza a fost închisă de poliţie. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite