Luptă fratricidă pentru Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupte intestine au loc nu numai între simpatizanţii şi contestatarii lui Gaddafi, ci şi între cei doi fii ai dictatorului libian: Saif Al-Islam Gaddafi şi Mutassim Gaddafi. Rompetrol a anunţat aseară că a constituit o celulă de criză pentru menţinerea legăturii cu cei 62 de angajaţi din Libia ai diviziei de Foraj şi servicii speciale la sondă a Rompetrol SA.

Regimul colonelului Gaddafi este din ce în ce mai izolat după şase zile de proteste şi reprimarea violentă a opozanţilor. Aproape toţi liderii tribali au anunţat că se alătură „protestatarilor", la fel ca şi principalii lideri religioşi. De altfel, oraşele din estul ţării au scăpat aproape în totalitate de sub controlul guvernului de la Tripoli după ce armata ar fi trecut de partea manifestanţilor, scriu corespondenţii agenţiilor de presă.

Potrivit BBC, pare să fie doar o chestiune de timp până când regimul Gaddafi va fi înlăturat de la putere, dar mulţi libieni se tem de violenţele care vor urma. Potrivit unor martori oculari, citaţi de AFP, clădirea în care funcţionau postul public de televiziune Al-Jamahiriya 2 şi cel de radio Al-Shababia a fost devastată la Tripoli, iar secţii de poliţie şi sedii ale unor comitete revoluţionare au fost incendiate.

Mai mulţi tunisieni care au părăsit, ieri, Libia de teama violenţelor, au declarat pentru AFP că în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în capitală, toate magazinele sunt închise, o reşedinţă a lui Gaddafi a fost incendiată, oamenii au furat autovehicule şi arme ale poliţiştilor, au loc jafuri la drumul mare. BBC notează că există informaţii că Muammar Gaddafi ar fi părăsit Tripoli, stabilindu-se probabil în oraşul său natal, Sirt, sau la baza militară din Sabha. Alte surse susţin că soţia şi fiica dictatorului ar fi părăsit ţara, cu destinaţia Venezuela.  Analiştii au remarcat că liderul libian, Muammar Gaddafi, nu a apărut în public şi nici nu a făcut vreo declaraţie de la debutul protestelor, în urmă cu şase zile.

Gaddafi tace, „prinţişorul" iese la atac

Abia duminică noapte, fiul său mai mic, Saif Al-Islam, a ieşit la televiziune şi, într-o lungă alocuţiune, a afirmat că poporul libian trebuie să aleagă între a construi o „Libie nouă" şi un „război civil". „Libia este la răscruce. Fie ne înţelegem astăzi în privinţa reformelor, fie vom plânge nu 84 de morţi, ci mii, şi vom asista la râuri de sânge în toată Libia", a declarat Saif Al-Islam.

Considerat de mulţi viitorul succesor, Saif a promis o nouă Republică libiană, creşterea salariilor, facilităţi de împrumut pentru populaţie. El a subliniat că Libia „nu este Tunisia sau Egipt", ci este o ţară tribală, bazată pe alianţe. „Situaţia noastră ar fi de o mie de ori mai rea ca acolo. Acum ceilalţi arabi beau cafea şi ceai şi râd de noi cum ne distrugem ţara".

Vorbind despre un scenariu separatist, Saif a subliniat că se va pierde infrastructura, iar triburile şi bandele se vor lupta pentru petrolul libian. „Toate bogăţiile noastre vor fi furate, veţi emigra din Libia. Dacă grupurile petroliere pleacă, nu veţi mai găsi nicio felie de pâine", a mai avertizat fiul dictatorului.

Bătaie pentru succesiune

El a mai vorbit despre un complot „extern" ce ar viza fărâmiţarea Libiei în mai multe state islamice mici şi a atras atenţia că Occidentul nu va accepta un stat islamist în Mediterana, aşa că va interveni în forţă, va ocupa Libia, iar colonialismul se va întoarce.

Potrivit altor informaţii neconfirmate preluate de presa internaţională, între fiii lui Gaddafi ar fi izbucnit o luptă pentru putere. Celălalt fiu al lui Gaddafi, Mutassim, care conduce una dintre agenţiile de securitate ale Libiei, boicotează agenda de reforme a lui Saif, scrie „Foreign Policy".

Potrivit unor surse, Saif ar fi fost forţat să demisioneze din fruntea organizaţiei umanitare pe care o conducea, iar jurnaliştii care lucrau pentru unul dintre ziarele sale ar fi fost arestaţi. Haosul din ultimele zile ar putea oferi o oportunitate pentru fiecare dintre cei doi fraţi să pună mâna pe putere. 

Saif Al-Islam Gaddafi

Saif Al-Islam Gaddafi, 38 de ani, fiul mai mic al dictatorului libian, este un personaj modern, şcolit la Londra, unde a obţinut un doctorat în studii economice. Conduce o organizaţie caritabilă, Gaddafi Foundation, care s-a implicat în câteva dosare de eliberare a ostaticilor. În 2006, după ce a criticat  regimul tatălui său, Saif a plecat pentru un timp în străinătate, dar ulterior s-a întors.

Exporturile de petrol, oprite de triburi?

Libia, membră a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu o rezervă totală de petrol de 44 de miliarde de barili, s-ar putea confrunta cu o gravă criză economică după ce liderul tribului Al-Zuwayya, din estul ţării, a ameninţat că va opri exporturile de ţiţei către statele occidentale, în 24 ore, „dacă violenţele nu vor înceta".

Şi Akram Al-Warfalli, liderul tribului Al Warfalla, unul dintre cele mai mari din Libia, i-a cerut lui Muammar Gaddafi „să părăsească ţara imediat". De altfel, ieri, extracţia de petrol din zăcământul Nafoura (sudul Libiei), unul dintre cele mai mari din ţară, a fost suspendată complet, în urma unei greve a angajaţilor, supăraţi de modul cum au fost reprimaţi manifestanţii.

Situaţia tulbure din Libia, mai ales după ce sute de libieni au atacat, ieri, un şantier sud-coreean din apropiere de Tripoli, rănind 17 persoane, a obligat mai multe companii străine - BP, Statoil - să repatrieze familiile angajaţilor şi personalul neesenţial. Printre cele care au luat o asemenea decizie se numără şi grupul petrolier  italian ENI. „Deocamdată nu au fost raportate probleme la instalaţiile noastre", a declarat un purtător de cuvânt al ENI, precizând totuşi că măsurile de securitate au fost sporite.

ENI a avut mult de pierdut în urma protestelor. La Bursa din Milano, valoarea acţiunilor companiei a scăzut cu 4,45% la 17,5 euro (24,05 dolari) pe acţiune. Barilul de petrol a depăşit, ieri, pragul de 105 dolari, la bursa londoneză, acesta fiind cel mai înalt nivel din septembrie 2008. Proteste antiguvernamentale au izbucnit în oraşul libian Ras Lanuf, unde se află o rafinărie şi un complex petrochimic. ;

Mutassim Billah-Gaddafi

Mutassim Billah-Gaddafi, supranumit şi Hannibal, fiul mai mare al dictatorului, a încercat, în urmă cu câţiva ani, să dea o lovitură de stat împotriva tatălui său. A fugit în Egipt, dar ulterior Gaddafi l-a iertat, s-a întors în ţară, unde a primit funcţia de consilier pe probleme de securitate, pe care o deţine şi în prezent. A fost implicat în mai multe scandaluri violente, prin mai multe state europene.

Diplomaţii îl părăsesc pe dictator

Reprezentantul permanent al Libiei pe lângă Liga Arabă, ambasadorul şi un alt diplomat cu rang înalt din India au demisionat duminică exprimându-şi solidaritatea cu protestatarii reprimaţi de regimul lui Muammar Gaddafi.

Potrivit unor surse, şi Hussein Sadiq al Musrati, reprezentant cu rang înalt de la Ambasada Libiei în China, a demisionat, spunând că „nu este onorat să reprezinte un regim care ucide oameni". El a cerut armatei şi tuturor diplomaţilor libieni să-i urmeze exemplul. Potrivit Federaţiei Internaţionale a Ligii drepturilor omului (FIDH), în afară de diplomaţi şi militari, şi înalţi responsabili ai regimului s-au alăturat protestatarilor, care cer plecarea colonelului Gaddafi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite