Luptă cu tunuri de apă în Marea Chinei de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O stranie bătălie navală a avut loc, ieri, în apropierea insulelor în dispută Senkaku/Diaoyu, între nave japoneze şi taiwaneze.

Tensiunile se amplifică în Marea Chinei de Est. O adevărată luptă cu tunuri de apă a avut loc în zorii zilei de ieri în apropierea insulelor disputate Senkaku/Diaoyu, unde navele de coastă japoneze au încercat să împingă înapoi flotila de nave de pescuit ale Taiwanului din zona pe care Tokyo o consideră ca fiind apele sale teritoriale, scrie Reuters.

„Prima bătălie", câştigată de niponi

Primele au deschis „focul" vasele nipone de patrulare, care au folosit tunuri puternice de apă, dar au primit o replică promptă, tot cu tunuri de apă, din partea navelor taiwaneze ale Gărzii de Coastă, care escortau aproximatic 40 de pescadoare. Bătălia tunurilor de apă a fost transmisă în direct de principalele televiziuni japoneze, fiind înregistrată din elicoptere cu echipe de filmare trimise în zona incidentului.

Această ciocnire a crescut şi mai mult tensiunea între cele două părţi, care încearcă să ajungă la o înţelegere înainte ca situaţia să scape de sub control.

„Prima bătălie" a fost „câştigată" de partea niponă. Cel puţin o parte a flotilei de pescadoare s-a retras spre apele internaţionale. Navele taiwaneze aveau înscrise pe drapele „Diaoyu aparţine Taiwanului". În apele din apropierea Senkaku/Diaoyu se aflau şi cinci nave de patrulare ale Chinei, care au urmărit evoluţia situaţiei, dar nu au făcut nicio tentativă de a pătrunde în zona din apropierea insulelor în litigiu, după o intruziune efectuată luni.

Un portavion, în dotarea Chinei

Beijingul, care vizează aceleaşi insule, a avertizat Japonia că nu va tolera violarea suveranităţii sale: „Japonia trebuie să renunţe la iluzii", i-a transmis viceministrul chinez de Externe omologului său japonez, în timpul unei întâlniri menite să liniştească disputa teritoria­lă. În acest context de tensiuni, China a anunţat punerea în serviciu a primului său portavion. „În această dimineaţă, primul portavion chinez, Liaoning, a fost integrat oficial în serviciul active", a precizat, într-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării, anunţând astfel şi denumirea navei, construită pornind de la un schelet fabricat în fosta URSS.

„Acest portavion va permite Chinei să sporească actualele capacităţi de luptă ale marinei sale naţionale la un nivel modern şi să îi îmbunătăţească şi capacităţile de apărare", a precizat ministerul. Această navă-amiral, ce simbolizează ambiţiile navale ale Beijingului, şi-a efectuat prima ieşire în mare în august 2011 şi a realizat de atunci mai multe misiuni-test.

Potrivit experţilor, va fi nevoie însă de mai mulţi ani până când Beijingul se va dota cu o formaţiune aeronavală complet operaţională. În plus, Beijingul a anunţat că va folosi drone pentru  supravegherea apelor sale teritoriale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite