Luni în Florida, ultima dezbatere pe politică externă dintre Obama şi Romney va fi hotărâtoare pentru Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima dezbatere, consacrată politicii externe, va avea loc luni la Boca Raton, în Florida. De atunci vor rămâne 15 zile până la scrutinul de la 6 noiembrie.

Cursa pentru Casa Albă rămânea deschisă, marţi, în urma celei de-a doua dezbateri dintre Barack Obama şi Mitt Romney, astfel încât ultima confruntare de luni va fi crucială, la încheierea unei campanii extrem de strânse, relatează AFP.

"A fost foarte strânsă, dar îi voi da un avantaj uşor preşedintelui", comentează John Pitney, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Claremont McKenna, subliniind în acelaşi timp că, în opinia lui, acesta nu este "genul de dezbatere care poate schimba o mare parte din electorat (...) Nu mai sunt prea mulţi alegători indecişi".

Experţii au opinii împărţite cu privire la învingătorul din această întâlnire dar toţi recunosc, precum Karlyn Bowman, de la centrul de cercetare conservator American Enterprise Institute că "Barack Obama a revenit".

"A fost cea mai bună dezbatere din cariera lui Barack Obama", admite Jennifer Lawless, directoare la Institutul femeilor în politică al American University şi fostă candidată democrată.

Ambele sondaje, realizate imediat după dezbatere de către posturile de televiziune CNN şi CBS, ofereau din partea telespectatorilor un uşor avantaj preşedintelui.

"Republicanii vor fi dezamăgiţi că Romney nu l-a bătut, iar democraţii vor fi asiguraţi că preşedintele este la 100%", notează Linda Fowler, profesor la Universitatea Dartmouth.

Atitudinea preşedintelui, care a fost în largul său în dialogul cu publicul, s-a deosebit clar de comportamentul său la Denver, la 3 octombrie. De asemenea, el şi-a întrerupt mai uşor adversarul, replicându-i: "nu este adevărat".

Când a oferit un răspuns privind atacul asupra consulatului american din Benghazi, în Libia, cu privirea fixată spre ochii adversarului său, Barack Obama a denunţat comentariile "insultante" ale lui Mitt Romney, stând în picioare la câţiva metri de el.

Femeile au primit o atenţie specială din partea candidaţilor, o categorie importantă a electoratului, după ce Romney a recuperat procente importante în rândul electoratului feminin în ultima lună.

Acesta a amintit că a angajat o colaboratoare pe când era guvernator al statului Massachusetts, în perioada 2003-2007, şi a spus că a adaptat programul de muncă pentru unele dintre ele ca să reuşească să se ocupe de copiii lor.

"Am două fiice şi vreau ca şi ele să aibă tot atâtea oportunităţi precum fiii altora", a declarat Barack Obama, după ce a menţionat măsurile de egalitate salarială adoptate în mandatul său.

În urma acestor replici, Jennifer Lawlles apreciază că, "după această seară şi în conformitate cu acoperirea mediatică care i-a fost oferită, Barack Obama îşi va recăpăta avansul în rândul electoratului feminin".

Media ultimelor şapte sondaje arată o egalitate la nivel naţional. "Vom avea nevoie de o altă dezbatere pentru a clarifica" situaţia, concluzionează Steffen Schmidt, profesor la Universitatea din Iowa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite