Luna devine un loc tot mai aglomerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lista vizitatorilor, alături de americani, britanici, ruşi, japonezi, chinezi, indieni, s-au înscris şi germanii. Germania este decisă să trimită o misiune pe Lună, cel mai probabil în

Pe lista vizitatorilor, alături de americani, britanici, ruşi, japonezi, chinezi, indieni, s-au înscris şi germanii.

Germania este decisă să trimită o misiune pe Lună, cel mai probabil în 2013. Oameni de ştiinţă, politicieni şi reprezentanţi ai industriei spaţiale au ajuns la această concluzie în cadrul unei conferinţe care s-a desfăşurat recent la Bremen. Proiectul va fi prezentat parlamentului de la Berlin după ce acesta îşi va relua sesiunea în toamna acestui an.

În anul 2004, pre- şedintele american, George W. Bush, a anun- ţat că SUA nu mai sunt interesate de planeta Marte, orientându-se din nou asupra Lunii. NASA va trimite pe satelitul Pământului o navetă de recunoaştere în 2008 şi intenţionează ca în 2020 să aibă oameni pe Lună. Toate acestea au fost ca un magnet pentru alte ţări care s-au grăbit să nu îi lase singuri pe americani. Rusia, Marea Britanie, Japonia, China şi India au precizat şi ele că vor să îşi trimită misiuni pe Lună.

Timp de trei zile, participanţii la confe- rinţa de la Bremen au dezbătut planul Centru- lui pentru Zboruri Spa- ţiale (DLR) de con- struire a unei sonde. Proiectul, care va costa între 300 şi 400 milioane de euro, a primit numele "Lunar Exploration Orbi- ter". Sonda urmează să fie echipată cu o cameră care va realiza o cartografiere a Lunii, precum şi cu un radar şi alte 11 dispozitive ce vor înlesni studierea satelitului na- tural al Pământului.

Camera va fi construită după modelul celei de pe sonda europeană "Mars Express", concepută de Gerhard Neukum de la Universitatea Liberă din Berlin. Principala misiune a "Lunar Exploration Orbi- ter" constă în adunarea de probe pentru a stabili dacă Luna îşi reduce masa în urma ciocnirii cu meteoriţii. Neukum susţine că Germania nu va concura cu Statele Unite, misiunile celor două state urmând a fi complementare. "Acolo unde americanii se pri- cep, noi încercăm să nu ne băgăm. Aşa că noi suntem mai avansaţi în zone de care ei nu prea sunt interesaţi", a precizat Gerhard Neu- kum.

Mai mult, acesta con- sideră că o cercetare atentă a Lunii poate reprezenta un pas înainte şi pentru misiunile mar- ţiale. "Aproape tot ce poate fi folosit pe Marte, este posibil să fie dezvoltat şi testat pe Lună", a mai adăugat Gerhard Neukum. "Lunar Exploration Orbiter" va încerca să răspundă şi la alte întrebări. Una ar fi naşterea Terrei şi a sistemului solar.

Noi informaţii în acest sens ar putea fi obţinute în urma studierii fragmen- telor de asteroizi care se degradează mult mai încet pe Lună decât de Pământ. Experţii germani speră să afle mai multe şi despre activitatea solară. Ei doresc să recon- stituie "istoria" Soarelui pentru a vedea ce influenţă a avut asupra perioadelor de răcire şi încălzire ale Pământului.

O altă "sarcină" a sondei va fi explorarea resurselor subterane, mai ales a izotopului Helium-3, folosit în sectorul ener- getic nuclear. De acest aspect al misiunii este interesat în special Frank Pohlemann, de la EADS Astrium, filiala din Bremen a concernului european EADS. Walter Döllinger, directorul pen- tru zboruri spaţiale din cadrul DLR, este de părere că, până în prezent, doar 18% din suprafaţa Lunii a fost cercetată, motiv pentru care misiunea germană va avea ce des- coperi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite