Luminile şi umbrele unei lumi strălucitoare: cazinourile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria jocurilor reprezintă afaceri profitabile, bani mulţi, distracţii pentru marii bogătaşi, dar în acelaşi timp un magnet pentru lumea interlopă şi teren propice pentru tot felul de

Industria jocurilor reprezintă afaceri profitabile, bani mulţi, distracţii pentru marii bogătaşi, dar în acelaşi timp un magnet pentru lumea interlopă şi teren propice pentru tot felul de delicte

Bătălie mondială pentru acapararea lumii cazinourilor. Jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai profitabile afaceri.

De aceea, pe întreaga planetă au apărut cazinouri care se întrec în oferte atractive şi lux.

În fiecare zi, apar ştiri despre noi investiţii în domeniu care revendică titulatura de cel mai mare cazinou din lume.

Dacă, până nu demult, Las Vegasul era recunoscut drept incontestabila capitală a jocurilor de noroc, Peninsula Macao este pe cale să devină noul centru mondial al cazinourilor.

Clienţii cazinourilor joacă zilnic sume mari de bani. Printre aceştia se numără magnaţi în căutare de senzaţii tari.

În lume, sunt destui oameni fascinaţi de câştiguri fabuloase la ruletă şi mese de black-jack. În afară de prosperii oameni de afaceri, din clientela cazinourilor nu lipsesc interlopii. Mulţi dintre jucătorii împătimiţi şi-au pierdut averile la jocurile de noroc, care sunt o boală cultivată cu grijă.

Facultatea de Gambling din Las Vegas (Nevada) este unică în lume în privinţa studiilor pe care le oferă, cu scopul manipulării clienţilor cu bani mulţi. Dacă printre primele cazinouri din lume s-au numărat faimoasele şi rău-famatele saloonuri, pe care le cunoaştem din westernurile americane, astăzi acestea se întrec în opulenţă şi în strategii de atragere a publicului.

Adeseori, sunt combinate cu hoteluri, restaurante, centre de shopping, nave de croazieră şi alte atracţii de vacanţă. Unele dintre ele oferă spectacole de divertisment de mare anvergură, cu nume celebre pe afiş. În întreaga lume există circa 4.750 de cazinouri.

Americanii, interesaţi de "Las Vegasul asiatic"

Cazinourile au devenit adevărate industrii ale distracţiei, care adună anual sute de milioane de turişti în diverse locuri din lume unde vizitatorii îşi joacă banii la ruletă sau bacara. Anibuni, Las Vegasul a fost o destinaţie turistică obligatorie pentru iubitorii de jocuri de noroc. Supranumit "metropola ispitelor sau a luminilor", acesta a deţinut multă vreme statutul de capitală mondială a jocurilor de noroc. Dar mica regiune chineză Macao este pe cale să surclaseze Las Vegasul.

La unele capitole, a şi făcut-o. Nu demult, Compania Las Vegas Sands, al cărei preşedinte este miliardarul american Sheldon Anderson, a inaugurat aici cel mai mare cazinou din lume, "Venetian Casino". Proiectul este, până acum, cel mai mare dintr-o serie de giganţi ai jocurilor de noroc care se construiesc în Macao.

Un alt proiect de excepţie - de un milliard de dolari - îl reprezintă "City of Dreams", dotat cu un cazinou subacvatic, pe care firma americană Melco International Development Ltd. vrea să-l construiască tot în paradisul chinez al jocurilor de noroc.

Factorul negativ al cazinourilor

La origine, termenul "cazinou" desemna o mică vilă, o casă de vacanţă sau un pavilion construit pentru plăceri, pe domeniile unor vile sau palate italiene, de exemplu cazinourile de la Villa Giulia şi Villa Farnese. În secolul al XIX-lea, termenul cazinou se referea la clădiri publice în care aveau loc activităţi distractive, inclusiv pariuri, sporturi. Dar Cazinoul Copenhagen din Danemarca a fost un teatru, iar Cazinoul Hanko din Finlanda, o sală de banchet pentru nobilimea rusă.

Astăzi, termenul duce cu gândul numai la jocurile de noroc. Profesorul Earl Grinols de la Baylor University din SUA subliniază factorul negativ al cazinourilor, reprezentat de favorizarea creşterii numărului de jucători patologici. Tot el apreciază că, pentru a avea un rol pozitiv, din punct de vedere economic, cazinourile ar trebui să angajeze circa 13% dintr-o comunitate de 100.000 de persoane.

Paradisurile amatorilor de senzaţii tari din lume

În SUA, capitala jocurilor de noroc este Las Vegas (Nevada). Dar există şi alte oraşe, unde acestea sunt practicate din plin, cum ar fi Atlantic City (New Jersey), Biloxi (Mississippi), (NEvada).

În China, oraşul jocurilor de noroc este Macao, care atrage de câţiva ani investitori din Las Vegas, fiindcă piaţa cazinourilor din această ţară este promiţătoare.

În Europa, oraşele cele mai căutate de marii jucători sunt Londra şi Monte-Carlo. Jucătorii care nu beneficiază de bugete extrem de mari frecventează numeroasele cazionouri din staţiunile turistice. Primul cazinou modern de pe continentul nostru a fost "Redoute", deschis de Gerard de Leau et Lambert Xhrouet la Spa (în sud-estul Belgiei), în 1771. Era dotat cu săli de teatru, de bal şi jocuri.

În restul lumii, mai există două complexe hoteliere în care jocurile de noroc furnizează sume importante: unul dintre acestea se află în Africa de Sud, la Sun City, iar altul în Bahamas, la Atlantis. Ambele sunt conduse de omul de afaceri sud-african Sol Kerzner.

Primele trei cazinouri din lume sunt: The Venetian (Macao - 800 de mese şi 3.400 de aparate, The Venetian (Las Vegas - 134 mese, 2.000 aparate), Sun City (Africa de Sud - 38 mese, 852 aparate) şi Sands Macao (China - 277 mese, 519 aparate). Cazinoul de la Monte Carlo se află pe locul cinci.

Macao, noua stea a jocurilor de noroc

Macao a depăşit Las Vegas Strip, devenind cel mai mare centru al jocurilor de noroc în 2006, conform veniturilor obţinute, potrivit analiştilor din această industrie. În opt ani de când controlul fostei colonii portugheze a revenit Chinei, s-a înregistrat o creştere uriaşă a investiţiilor în cazinouri.

Aici funcţionează deja peste 24 de cazinouri şi mai mult de alte 10 sunt în construcţie. Macao - Macau în portugheză şi Aomen în mandarină - este un oraş şi o regiune administrativă cu statut special din China. Regiunea numită astăzi Macao a făcut parte odinioară din provincia Guandong.

În 1536, în urma unui accident, portughezii au obţinut dreptul să ancoreze în zonă. Începutul coloniei datează din 1553, când s-au ridicat aici locuinţe permanente. Macao devine repede un oraş prosper, centrul comerţului portughez cu Japonia, China şi India.

În 1849 îşi proclamă independenţa, Portugalia încetând să mai plătească tribut Chinei. Când comuniştii au preluat puterea, în 1949, nu au mai recunoscut acest statut. Retrocedarea a avut loc în 1999 şi a fost diferită de cea a Hong Kongului. Macao nu cunoştea o activitate democratică atât de dezvoltată şi, în plus, economia, dominată de jocurile de noroc, era contaminată de criminalitate.

Decizia Beijingului de a plasa unităţi ale armatei populare de eliberare în insulă a fost bine primită. Criminalitatea a scăzut şi oraşul a devenit mai sigur. Conform principiului aplicat şi la Hong Kong, "o ţară două sisteme", Macao dispune de autonomie economică.

Posedă propriul sistem fiscal şi vamal şi propria monedă, pataca. Proprietatea privată şi libera circulaţie a capitalurilor sunt garantate. Economia beneficiază de liberul schimb cu China continentală şi de proximitatea provinciei Guang-Dong, cea mai dinamică din China. Cea mai mare atracţie şi principala sursă de venituri a oraşului Macao sunt cazinourile. Ele contribuie cu mai mult de 40% la PIB‑ul local.

Cel mai mare proces de corupţie, în Macao

În Macao, guvernul şi populaţia se confruntă cu provocări în continuă creştere, rezultate din schimbările economice şi sociale deosebit de accelerate care au început în anul 2002. Administraţia a devenit impopulară pentru că a permis luxoaselor cazinouri să se dezvolte, în timp ce decalajul dintre săraci şi bogaţi a continuat să se mărească. Macao este singura zonă din China în care jocurile de noroc sunt legale, atrăgând un mare aflux de investiţii străine.

Succesele mondiale în domeniul jocurilor de noroc au adus abundenţă pentru unii, dar pentru categoriile sărace a avut efecte negative.

Un sfert din forţa de muncă a fost importată. Iar cetăţenii care şi-au pierdut locul de muncă îşi exprimă nemulţumirea. Boomul din Macao a dus la creşterea rapidă a costului vieţii. Preţurile din sectorul imobiliar cresc mai repede în raport cu creşterile de salarii ale categoriilor mai sărace, ceea ce face ca veniturile lor reale să scadă.

Aceste probleme au determinat China, care a preluat controlul fostei colonii portugheze în urmă cu opt ani, să ia măsuri. Cel mai mare proces din istoria acestei enclave a jocurilor de noroc face parte din eforturile Beijingului de a dovedi că se preocupă de menţinerea prosperităţii, stabilităţii şi dezvoltării durabile a zonei.

În boxa acuzării se află Ao Man-long, fost ministru acuzat că şi-a însuşit în jur de 100 milioane de dolari proveniţi din mită - respectiv de 57 de ori mai mult decât venitul său oficial.

Pedeapsă exemplară

Dacă va fi găsit vinovat, fostul demnitar incriminat de corupţie riscă o pedeapsă exemplară: 25 de ani închisoare. Ao Man-long a deţinut - timp de şapte ani - funcţia de ministru al transporturilor şi lucrărilor publice. Procurorii anticorupţie spun că acesta lua mită în schimbul aprobărilor de construcţii pe care le dădea. Man-long a fost arestat în decembrie, anul trecut.

Dosarul său numără 76 de capete de acuzare, între care - pe lângă luarea de mită - se numără şi spălarea de bani şi abuzul de putere. Fostul ministru este învinovăţit că ar fi luat mită de la cel puţin trei investitori, dintre care doi sunt din Hong Kong şi unul din China Continentală.

Se spune că a cerut între 3-10% din valoarea investiţiilor a 41 de proiecte, între care se numără podul Sai Van, noul stadion din Macao şi colosul The Venetian, complex ce include un cazinou şi un hotel. Procesul, care se estimează că va dura mai mult de o lună, s-a deschis la 5 noiembrie. Pentru desfăşurarea acestuia s-au luat măsuri deosebite de securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite