Lumea arabă explodează. La propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siria, Libia, Irak şi Pakistan sunt scena unor violenţe fără precedent, dovedind că intervenţia Vestului în zonă a eşuat. Primăvara arabă care promitea democraţie, libertate şi prosperitate popoarelor s-a transformat într-o baie de sânge.

Trupele dictatorului libian Muammar Ghadfi au lansat, ieri, pentru prima oară de la izbucnirea revoltelor  (acum şase luni) rachete cu rază scurtă de acţiune de tip Scud împotriva rebelilor. Din fericire, racheta de producţie sovietică a ratat ţinta, nimerind în deşert, într-o zonă nelocuită. Potrivit CNN, proiectilul a fost lansat la 80 de kilometri est de Sirt, oraş aflat la jumătatea distanţei între capitala Tripoli şi Benghazi. Un expert militar american a explicat că rachetele Scud nu au precizie, abaterea fiind de 4-5 kilometri. Acesta este şi motivul pentru care nu se poate spune cu exactitate dacă oraşul Brega, controlat de rebeli, a fost ţinta atacului.

Atentatele din Irak au ucis luni 74 de oameni

Focoasele Scud, dezvoltate în anii ,50 de specialiştii URSS, au fost exportate în multe dintre „ţările prietene". În 1990, trupele dictatorului irakian Saddam Hussein au utilizat acest tip de rachetă pentru a distruge ţinte în Arabia Saudită şi Israel. Potrivit informaţiilor obţinute de presa arabă, forţele libiene au în dotare peste 200 de rachete Scud. De mai multe săptămâni, rebelii şi trupele loiale lui Gaddafi se luptă pentru Portul Brega, punct strategic care adăposteşte mai multe rafinării şi terminale petroliere şi care poate fi şi calea de acces a unor provizii de arme destinate mercenarilor lui Gaddafi.

Negocieri între „şobolani" şi dictator?

Pentru opozanţi, care susţin că avansează spre capitală, este esenţial să izoleze Tripoli, unde liderul libian deţine controlul, în ciuda ofensivei NATO. Informaţiile confirmate de serviciile secrete tunisiene şi un membru al ONU, că rebelii negociază cu reprezentanţi ai regimului, pe insula tunisiană Djerba, au fost negate vehement de vicepreşedintele guvernului de tranziţie de la Bengazi, Abdel Hafis Ghoga. Gaddafi a tăiat cu siguranţă orice cale de comunicare cu rebelii după discursul furibund difuzat de televiziunea naţională luni. În acest discurs, în care liderul libian i-a numit „şobolani" şi „trădători" pe opozanţi, a transmis un mesaj clar lumii întregi: este pregătit să înece în sânge revoltele, oricât l-ar costa acest lucru.

image

Gaddafi a început să arunce cu rachete în rebeli

image

„Sfârşitul şobolanilor şi al colonizatorilor este aproape", a declarat Gaddafi, amintind de rezultatele militare slabe ale operaţiunilor NATO, începute în martie. Aliaţilor le-au mai rămas doar „minciunile" şi războiul psihologic. „Mă auziţi vorbind în ciuda raidurilor", a mai declarat liderul libian, negând zvonurile difuzate de presa de la Beirut, conform căreia Gaddadi se pregăteşte să fugă. Discursul ameninţător a rămas fără efect în cazul SUA, care l-au acreditat ieri pe reprezentantul Consiliului de tranziţie libian, Ali Aujali, drept nou reprezentant libian la Washington. În acest timp, ministrul libian de Interne se află încă de luni la Cairo, împreună cu întreaga familie. Deşi el susţine că este vorba despre o vizită turistică, speculaţiile că ar fi dezertat se înmulţesc.

Siria: tancuri şi nave de război

Situaţia este cel puţin la fel de gravă şi în Siria. Potrivit postului Al-Jazeera, Portul Latakia, din nordul ţării, este atacat de forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad cu tancuri de pe uscat şi cu nave de război, de pe mare. Cel puţin 26 de oameni au murit numai duminică în raidurile lansate de forţele siriene. Este şi motivul pentru care peste 5.000 de palestinieni au fugit din tabăra de refugiaţi Raml din oraş. „Sunt 10.000 de refugiaţi în această tabără şi mai mult de jumătate au fugit. Trebuie să mergem acolo, să vedem ce se întâmplă cu ei", a declarat Chris Gunness, purtătorul de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni. Potrivit Al-Jazeera, regimul lui Al-Assad face propagandă, acreditând ideea că nimic nu se întâmplă în Siria cu ajutorul unei „armate electronice". Dictatorul tunisian, Ben Ali, a promis acces liber la internet înainte de a fi alungat, liderul egiptean, Hosni Mubarak, a blocat accesul la internet mai multe săptămâni, ca să oprească revoltele.

Armata de hackeri a regimului

Bashar Al-Assad încearcă să utilizeze arma digitală a rebelilor în favoarea sa. El a angajat o armată de hackeri ca să blocheze anumite pagini de Facebook, printre care şi cele ale preşedinţilor francez şi american. Tot ei au împânzit forumul de discuţie al postului ABC News cu mesaje de genul „noi îl iubim pe Bashar Al-Assad". Cotidianul „El Pais" susţine că premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, l-a trimis în Siria, într-o misiune secretă, pe consilierul său special, Bernardino Leon, pentru a-i propune preşedintelui Al-Assad un plan de ieşire din criză. Planul, care prevedea şi azil pentru familia liderului, nu a dat roade.

Opozanţii din Latakia, atacaţi şi de pe uscat, şi de pe mare

NATO, ţintă în Pakistan

În această vreme, incidentele sângeroase petrecute în Irak şi în Pakistan în ultimele zile arată că forţele aliate nu au înregistrat o victorie majoră împotriva terorismului. Nouă camioane-cisternă ale NATO şi un altul cu produse destinate trupelor din Afganistan au fost incendiate luni în Pakistan, după detonarea unei bombe. Într-o altă zonă din Pakistan, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra a zece camioane-cisternă ale NATO staţionate pe şosea în faţa unui restaurant. În aceeaşi zi, în Irak, au fost comise atacuri în 15 oraşe, printre care Tikrit, Bagdad, Kerbala şi Mossul. În total, au murit 74 de oameni, iar alţi peste 300 au fost răniţi, în atentatele ce nu au fost încă revendicate.

"Sfârşitul colonizatorului este aproape şi sfârşitul şobolanilor este aproape.''
Muammar Gaddafi liderul libian

Facultăţi şi locuinţe pentru popor

Bashar al-Assad nu dă niciun semn că ar renunţa la putere. Ambasadele siriene, inclusiv cea din România, duc un război de imagine susţinut pentru a convinge opinia publică de bunele intenţii ale regimului. Redacţia „Adevărul" a fost informată de reprezentanţa diplomatică siriană că, „după intervenţia armatei în câteva zone din ţară, se înregistrează stabilitate, liniştirea populaţiei şi o stare bună de securitate". „Intervenţia a avut loc pentru stoparea actelor criminale pe care le-au comis grupările teroriste împotriva civililor", explică ambasada, amintind  principalele reforme anunţate de Al-Assad în ultimele luni. Pe scurt, au fost create „ateliere de lucru pentru reforme", au fost amnistiaţi mai mulţi infractori, ba chiar a primit undă verde crearea a două noi facultăţi. Au fost aprobate sesiuni suplimentare de examene pentru studenţi şi au fost semnate decrete care vor duce la scăderea costurilor de întreţinere pentru populaţie, aminteşte ambasada siriană la Bucureşti.

1.800 de civili şi 400 de membri ai forţelor de ordine au murit în Siria, din 15 martie, când au început revoltele

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite