Lukaşenko liberalizează cursul de schimb al rublei belaruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Belarus va liberaliza, începând cu jumătatea lunii septembrie, cursul de schimb al monedei sale naţionale.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Aleksandr Lukaşenko în timpul reuniunii de guvern de astăzi. „Rata de schimb a rublei belaruse va fi fixată în funcţie de cerere şi ofertă", a declarat liderul de la Minsk, citat de agenţia Ria Novosti.

El a însărcinat Comitetul de control al statului să prevină orice tentativă de speculă. „Banca Naţională va trebui să supravegheze situaţia şi să intervină dacă este necesar pentru a para atacurile speculatorilor", a subliniat Lukaşenko.

Ajutat de bănci europene

Cotidianul britanic „The Independent" scrie că Royal Bank of Scotland, bancă deţinută majoritar de stat, alături de alte bănci europene, a luat parte, la începutul acestui an, la un acord ce presupunea emiterea a mai bine de 800 de milioane de dolari (551 milioane de euro) în euroobligaţiuni ale guvernului din Belarus.

Publicaţia notează că „în timp ce multe companii internaţionale refuză să investească în ţară şi în regimul represiv a lui Lukaşenko, RBS s-a implicat în luna ianuarie a acestui an, alături de banca rusească Sberbank, de BNP Paribas şi de Deutsche Bank, pentru a-l ajuta cu fonduri pe ultimul dictator din Europa". Asta în timp ce sute de oameni tocmai erau arestaţi de poliţia secretă a lui Lukaşenko, iar acuzaţiile de tortură erau la ordinea zile, subliniază cotidianul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite