Lukaşenko face curăţenie în guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Minsk l-ar fi demis pe premierul Sidorski Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a decis să-l demită pe premierul Serghei Sidorski, scrie cotidianul rus "Kommersant",

Liderul de la Minsk l-ar fi demis pe premierul Sidorski

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a decis să-l demită pe premierul Serghei Sidorski, scrie cotidianul rus "Kommersant", citând surse din cadrul guvernului Belarus. Decretul de eliberare din funcţie a lui Sidorski şi de "numire a acestuia într-o altă funcţie" a fost semnat de şeful statului săptămâna trecută şi ar putea fi făcut public de la o zi la alta", susţine publicaţia.

Experţii citaţi de "Kommersant" apreciază că o asemenea decizie a preşedintelui Lukaşenko ar putea avea două motive principale: "rotaţia planificată" sau slabele performanţe economice. Lukaşenko este cunoscut că îşi schimbă premierii la doi-trei ani, pentru a evita ca aceştia să-şi întărească poziţia politică în ţară. Apoi, când economia are probleme, dictatorul din Belarus maschează tot prin îndepărtarea primului-ministru.

Cotidianul rusesc susţine că succesorul cel mai probabil al lui Serghei Sidorski este ministrul de interne, Vladimir Naumov. Publicaţia afirmă că noul premier va avea ca sarcină începerea privatizărilor în Belarus, ceea ce ar putea deschide accesul companiilor ruseşti la sectorul petrochimic al acestei ţări.

Numele lui Naumov este legat de dispariţia omului de afaceri Anatoli Krasovski, în 1999, şi de cea a cameramanului ORT, Dimitri Zavadski, în 2000. În timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, Naumov "s-a remarcat" prin reprimarea violentă a manifestanţilor opoziţiei.

Din această cauză, el se află pe lista neagră a oficialilor belaruşi care au conturile din străinătate îngheţate şi au interdicţie de intrare pe teritoriul statelor membre UE şi în SUA. Deşi informaţia nu a putut fi confirmată din alte surse, ceva se mişcă în Belarus.

Săptămâna trecută, Lukaşenko l-a demis pe şeful KGB, Stepan Suhorenko. Demiterea acestuia a intervenit la două zile după ce serviciile secrete de la Minsk, în colaborare cu FSB-ul rusesc au arestat patru foşti militari belaruşi şi un rus, acuzaţi că spionau pe teritoriul Belarusului pentru serviciile speciale poloneze. Ei au fost acuzaţi că strângeau informaţii despre locurile strategice unde se află sistemul unificat de apărare antiaeriană ruso-belarus şi despre rachetele S-300. Preşedintele Lukaşenko l-a numit în fruntea KGB-ului belarus pe şeful serviciului său de pază, Iuri Jadobin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite