Lukaşenko: opoziţia e de vină pentru atentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a ordonat, ieri, interogarea reprezentanţilor opoziţiei, insinuând că aceştia l-ar cunoaşte pe organizatorul atentatului de la metroul din Minsk, scriu agenţiile ruse de presă.

Doi suspecţi, între care şi presupusul autor al atacului soldat cu 12 morţi şi peste 100 de răniţi, au fost arestaţi de poliţie, a anunţat Parchetul general din Belarus. „Îi căutăm pe complici şi pe organizatori. Aceşti reprezentanţi ai aşa-zisei coloane a cincea ar putea da cărţile pe faţă şi să ne indice cine este organizatorul", a declarat dictatorul din Minsk. „Trebuie aduşi toţi şi  interogaţi, fără a ţine cont de democraţie şi de lamentaţiile occidentalilor lacrimogeni", a adăugat Lukaşenko.

Reglare mafiotă?

El a mai declarat că suspecţii arestaţi şi-au recunoscut participarea „nu numai la atentatul de la metrou, dar au pe conştiinţă şi atentatele comise de Ziua Independenţei (în 2008, la Minsk) şi la Vitebsk (în 2005, în estul ţării)". Politologul Belarus Aleksandr Klaskuski susţine că opoziţia nu are niciun interes să recurgă la teroare. El crede că mai degrabă acest atac poate fi rezultatul unei lupte între diferite grupuri din cadrul serviciilor de securitate pentru a câştiga influenţă în interiorul statului.

Dar la fel de bine poate fi şi din afară, atacul reamintind de metodele de reglare a conturilor între diferite forţe din Rusia, excluzând Kremlinul. Klaskuski spune că în Rusia există multe grupuri de interese care ar fi dorit să transmită un mesaj autorităţilor din Belarus. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite