Lucas Papademos, noul premier al Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zile întregi de negocieri, acorduri şi răzgândiri, puterea şi opoziţia de la Atena s-au hotărât: noul şef al guvernului grec de tranziţie va fi Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene şi un economist apreciat în mediul de specialitate. El va fi învestit mâine în funcţie.

Potrivit presei de la Atena, cel mai vehement oponent al lui Papademos a fost chiar ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, nemulţumit că economistul şi-a exprimat intenţia să schimbe şi echipa de la Finanţe. Presa de la Atena a relatat că fostul vicepreşedinte al BCE ar fi cerut prelungirea mandatului guvernului de tranziţie şi după 19 februarie, dată la care sunt fixate alegeri anticipate şi ar fi refuzat un guvern format exclusiv din tehnocraţi.

A coordonat adoptarea euro, în Grecia

Lucas Papademos (64 de ani) a fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene în perioada 2002-2010, fiind cunoscut în lumea financiară şi academică drept un economist talentat. El a făcut studii doctorale în SUA şi predă la Harvard.

Coleg în partidul socialist (Pasok) cu premierul demisionar Giorgios Papandreu, Papademos este cel care a supervizat tranziţia Greciei de la drahmă la euro, din poziţia de guvernator al Băncii Greciei 1994-2002.

El va trebui să conducă un guvern de coaliţie (Pasok -Noua Democraţie) până la alegerile anticipate pe care socialiştii şi conservatorii le-au fixat la 19 februarie 2012. Papademos va trebui să aplice rapid noile măsuri de austeritate cerute de Troika UE, FMI şi BCE. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite