Lovitura de stat de la un hotel din Manila, înăbuşită de armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lovitură de stat pusă la cale de circa 30 de militari rebeli, ostili regimului de la Manila, s-a încheiat, ieri, după intervenţia în forţa a armatei. Rebelii s-au baricadat în luxosul hotel

O lovitură de stat pusă la cale de circa 30 de militari rebeli, ostili regimului de la Manila, s-a încheiat, ieri, după intervenţia în forţa a armatei. Rebelii s-au baricadat în luxosul hotel Peninsula, din capitala Manila, însă s-au predat la doar câteva minute după ce forţele de elită ale armatei filipineze au tras pe holuri cu gaze lacrimogene.

Cei 30 au ajuns în hotel după ce au reuşit să evadeze dintr-un tribunal unde erau judecaţi pentru o altă lovitură de stat eşuată, ce a avut loc în 2003. Principala lor doleanţă a fost demisia preşedintelui Gloria Arroyo, deoarece, după cum au anunţat pe un site, "ţara trece printr-o criză de proporţii extreme".

"Astăzi i-am retras sprijinul preşedintelui Arroyo, pentru a putea pune capăt ocupării neconstituţionale şi ilegale a scaunului de preşedinte", a scris pe site unul dintre liderii rebelilor, generalul de brigadă Danilo Lim.

Rebelii nu s-au bucurat pentru mult timp de confortul hotelului, deoarece, în doar câteva ore, zona a fost înconjurată de peste 1.500 de soldaţi din trupele de elită. Pentru a fi totuşi şi mai convingători, soldaţii au intrat, la propriu, cu un tanc în holul hotelului, iar ulterior au tras cu gaze lacrimogene. Din fericire, nu au existat victime, rebelii predându-se fără să răspundă cu focuri de armă.

Unul dintre liderii rebelilor, senatorul Antonio Trillanes, a declarat că s-au predat foarte repede pentru a nu pune în pericol cei 200 de civilii şi jurnaliştii care se aflau în hotel. "Nu am dorit să acţionăm violent, am vrut doar ca lumea să afle dorinţele noastre", a declarat Robert Reyes, un preot ce susţine cauza rebelilor. (George Daniel Rîpă)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite