UPDATE Lovitură de stat uşuată în Ecuador: armata l-a salvat pe preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a denunţat joi o "tentativă de lovitură de stat" în timp ce militarii au ocupat aeroportul din Quito, iar poliţiştii au preluat controlul Congresului, aceasta fiind cea mai gravă criză cu care se confruntă şeful statului socialist.

ORA 10.52 Preşedintele a revenit triumfal la Palatul Prezidenţial, după ce 2 poliţişti au murit şi alţi 37 au fost răniţi în operaţiunea de salvare a acestuia. Coreea a ieşit la balcon şi în aplauzele oamenilor a spus că "fie ies din această criză preşedinte, fie cadavru"

Citeşte şi:
Ecuador: "Asasinul economic" John Perkins a prevăzut evenimentele. Autorii? "Corporaţiile americane"

Spania condamnă "încercarea de lovitură de stat" din Ecuador

ORA 10.34 Preşedintele a revenit la Palatul Prezidenţial, după ce o operaţiune militară i-a permis să scape din spitalul din Quito unde era reţinut de politiştii ostili Guvernului.

ORA 09.30 Preşedintele Rafael Correa a dat asigurări că poliţiştii ostili Guvernului au încercat să îl asasineze în spitalul în care a fost sechestrat joi, timp de 12 ore. El a spus că fără Grupului de Operaţiuni Speciale (GOE) al poliţiei "această hoardă de sălbatici care voiau să ucidă, care voiau sânge, ar fi intrat în spital pentru a încerca să ucidă preşedintele şi probabil că nu aş mai fi aici să vă povestesc, pentru că aş fi plecat într-o altă lume"

ORA 08.00 Doi fotoreporteri ai AFP au fost loviţi de poliţiştii rebeli din Ecuador.

Ce s-a întâmplat joi:

UPDATE  Ministrul ecuadorian al securităţii a anunţat joi că cel puţin o persoană a murit şi alte şase au fost rănite în protestele sutelor de poliţişti contra unei legi ce le-ar tăia primele.

"Aceasta este o tentativă de lovitură de stat organizată de opoziţie şi de unele sectoare ale forţelor armate şi poliţiei", a declarat Correa într-un interviu acordat unei televiziuni locale. Correa a declarat prin telefon că s-a refugiat într-o cameră de spital din Quito şi că se teme pentru viaţa sa.

"În cazul în care mi se va întâmpla ceva, vreau să îmi exprim dragostea faţă de familia şi patria mea", a declarat el. Ministrul Securităţii a anunţat că a fost declarată starea de urgenţă şi forţele armate au primit instrucţiuni să asigure ordinea publică respectând şi garantând drepturile cetăţenilor.

"Aproximativ 150 de membri ai forţelor aeriene ecuadoriene au ocupat pista aeroportului Mariscal Sucre", anunţase anterior la postul de radio Luis Galarraga, purtătorul de cuvânt al întreprinderii Quiport, care administrează aeroportul.



În acest timp, zeci de poliţişti manifestau în principala cazarmă din capitală, dar şi la Guayaquil, marele oraş portuar din sud-vest şi la Cuenca, manifestaţii care au condus la confruntări şi la folosirea gazelor lacrimogene, potrivit Mediafax.

În jurul orei locale 12.30 (20.30 ora României), poliţiştii au ocupat sediul Congresului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestei instituţii.

Şeful statului, care s-a deplasat în apropiere de principala cazarmă din capitală pentru a calma agenţii, a fost el însuşi ţinta unei bombe lacrimogene, care a căzut la picioarele sale. El a fost nevoit să părăsească zona, purtând o mască pe faţă, după un discurs inflamat în care anunţa că nu va ceda.

image


O lege aprobată de Parlament suprimă unele prime pentru vechime acordate membrilor forţelor de ordine. Legea "serviciului public" a antrenat, de asemeneam o criză între Executiv şi Parlament, majoritatea refuzând să adopte unele articole ale proiectului prin care sunt reduse unele remuneraţii ale funcţionarilor publici.

Miercuri seara, ministrului pentru Politică (relaţia cu Parlamentul, n.red.), Doris Solis, afirmase că Rafael Correa intenţionează să dizolve Parlamentul, la încheierea unei întrevederi cu acesta.

image

Despre Ecuador

Rafael Correa, în vârstă de 47 de ani, aflat la putere din ianuarie 2007, a fost reales în aprilie 2009 pentru un mandat de cinci ani. Potrivit unui sondaj realizat de Cedatos-Gallup publicat la jumătatea lui septembrie, 53 la sută dintre ecuadorieni aprobă modul în care aceste administrează ţară.

El se confruntă însă de mai multe săptămâni cu revolte în diverse sectoare. Opoziţia încearcă, pe de altă parte, să promoveze un referendum pentru revocarea sa.

Ecuadorul, cu o populaţie de 14 milioane de locuitori, este o ţară instabilă, în care trei dintre predecesorii lui Rafael Correa au fost înlăturaţi de la putere sau destituiţi de Parlament.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite