Londra provoacă Madridul pe tema diferendului privind Gibraltarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivităţile dedicate jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord au şi o parte mai puţin plăcută.

Este vorba despre vizita în Gibraltar a prinţului Eduard, cel mai tânăr dintre fiii reginei, şi a soţiei sale, contesa de Wessex. Evenimentul, menit să marcheze jubileul, a agitat spiritele în Spania, întrucât are loc în momentul în care cele două ţări îşi dispută drepturile de pescuit în apele teritoriale din jurul Stâncii Gibraltarului, relevă AFP. În plus, teritoriul, care aparţine Marii Britanii, este revendicat de Madrid.

În aceste condiţii, Spania a transmis Marii Britanii că este „contrariată şi se simte inconfortabil" din cauza vizitei. „De la început am declarat această vizită nedorită", a avertizat încă de vineri ministrul Afacerilor Externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo.

Aseară era programată proiectarea unei imagini a reginei pe o stâncă din zona de nord, ce este orientată spre Spania, iniţiativa având toate şansele să provoace noi proteste din partea Madridului.

Disputele dintre cele două ţări cu privire la Gibraltar, un teritoriu cu o suprafaţă de circa 6,5 kilometri pătraţi, au dus la anularea, în ultimul moment, a vizitei reginei Sofia a Spaniei în Marea Britanie, unde trebuia să asiste, luna trecută, la dineul jubileului reginei Elisabeta a II-a.

Importanţă strategică

Gibraltarul este de multă vreme un subiect foarte sensibil în relaţiile diplomatice dintre cele două state. Spania a cedat acest teritoriu Marii Britanii, respectând astfel condiţiile Tratatului de la Utrecht, din 1713, şi, de fiecare dată când are loc o vizită oficială în zonă, Gibraltarul devine subiectul unor declaraţii care nasc puternice controverse.

 „De la preluarea mandatului, actualul Guvern (spaniol, n.r.) a vrut să dea mai multă importanţă subiectului Gibraltar", afirmă Manuel Manrique, analist de politică externă la fundaţia Fride. Electoratul conservatorilor este sensibil la vechiul slogan „Gibraltar, spaniol!", iar premierul Mariano Rajoy este perfect conştient de acest lucru.

Dar, dincolo de dimensiunea simbolică a subiectului, Gibraltarul este o poartă spre strâmtoare. „Valoarea sa strategică explică dorinţa britanicilor de a păstra aceşti câţiva kilometri pătraţi. Este vorba de o zonă de trecere crucială pentru rutele maritime, atât pentru cele comerciale, cât şi pentru cele militare", consideră comentatorul Manuel Manrique.

Un trecut tumultuos

Nu este pentru prima dată când Spania se declară nemulţumită de vizitele membrilor familiei regale britanice. În 2009, când sora prinţului Eduard, prinţesa Anna, a inaugurat o clinică militară în Gibraltar, Ministerul spaniol de Externe a protestat.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite