FOTOGALERIE Londra, zonă de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a scos blindatele pe străzi, dar nu poate folosi tunuri cu apă pentru că nu are. Locuitorii se pregătesc de a patra noapte de violenţe. Jafurile şi bătăile declanşate la Londra de împuşcarea tânărului de culoare de către poliţişti s-au extins şi în Birmingham, Liverpool şi Bristol.

Întors urgent din vacanţa italiană, premierul britanic, David Cameron, a anunţat ieri că numărul poliţiştilor mobilizaţi la Londra va fi suplimentat de la 6.000 la 16.000. Totodată, el a declarat că va fi convocat în sesiune extraordinară Parlamentul pentru o dezbatere privind revoltele de stradă din ultimele zile.

Ce a cauzat manifestările de violenţă din Londra şi cum pot fi ele prevenite?

image



„Vom face tot ceea ce este necesar pentru a reinstaura ordinea pe străzi, astfel încât acestea să fie sigure pentru cei care respectă legea", a spus premierul. În cadrul reuniunii comitetului de urgenţă Cobra s-a decis ca toate concediile poliţiştilor să fie anulate. „Veţi simţi întreaga forţă a legii. Dacă sunteţi suficient de mari ca să comiteţi aceste infracţiuni, atunci sunteţi destul de mari ca să vă confruntaţi şi cu pedeapsa", a declarat Cameron, adresându-se celor care de trei nopţi terorizează capitala britanică. Ofiţerii mai în vârstă susţin că nu-şi amintesc să fi văzut aşa ceva, violenţele din prezent depăşindu-le pe cele din anii '80, din cartierele Toxteth, Brixton şi Tottenham.

Numeroase maşini au fost incendiate de protestatari   Fotografii: Reuters

image

Ieri-dimineaţă, în Clapham Junction, intersecţia unde au avut loc cele mai multe jafuri şi incendii, au apărut mai multe blindate, care au forţat în jur de 150 de jefuitori să se retragă. Nu înainte de a devasta mai multe magazine din zonă. Scotland Yard a anunţat că poliţia nu va ezita să folosească din nou blindatele dacă violenţele vor continua.

image

Prima victimă

Mark Duggan a fost împuşcat mortal de poliţie cu un singur glonţ, la nivelul pieptului, potrivit rezultatelor anchetei judiciare publicate ieri. Magistratul Andrew Walker a decis amânarea audierilor în acest caz până la 12 decembrie. Tot ieri, la un spital londonez a murit un tânăr de 26 de ani care fusese împuşcat într-o maşină, în timpul violenţelor de luni seară, din Croydon, cartier transformat - potrivit martorilor oculari - într-o „zonă de război".

image

Apărare cu oale şi tigăi

La restaurantul Ledbury, din Notting Hill, vandalii au luat bani din casierie, dar şi telefoanele mobile ale clienţilor şi vesela. Potrivit BBC, mai mulţi londonezi s-au plâns de ineficienţa forţelor de poliţie şi de faptul că au fost nevoiţi să se apere cu ce au găsit prin casă (oale, tigăi). „Locuitorii din Londra nu ar trebui să iasă pe străzi, decât în cazul în care au treabă", a avertizat Simon Hughes, parlamentar liberal-democrat.

Huliganii au luat cu asalt magazinele



Chestionată asupra posibilităţii de a scoate armata pe străzi în urma nemulţumirilor generate de modul în care se descurcă poliţia, secretarul Apărării, Theresa May, a negat că se ia în calcul o astfel de decizie. Ea a exclus şi folosirea tunurilor cu apă, metodă ce nu face parte din practicile poliţiei londoneze. Un purtător de cuvânt al Scotland Yard a afirmat că poliţiştii nici măcar nu sunt dotaţi cu tunuri cu apă. Dacă se va autoriza folosirea lor, acestea trebuie aduse din  Irlanda de Nord.  Pe de altă parte, May a precizat că „există întrebări pe care trebuie să ni le punem pe termen lung, în condiţiile în care vedem părinţi care îşi lasă copiii la vârste atât de fragede să umble pe străzi", a declarat secretarul Apărării, invitat la BBC Breakfast. 

image

Tinerii violenţi au furat tot ce le-a picat la îndemână de pe rafturile magazinelor



Arestări în Birmingham

Poliţia din West Midlands a confirmat arestarea a 87 de tineri care spărgeau geamurile magazinelor şi comiteau jafuri în Birmingham, al doilea oraş din Marea Britanie. Cei mai mulţi sunt tineri. Ambulanţa a fost asaltată de telefoane ale locuitorilor care reclamau faptul că sunt ţinta atacurilor. La Liverpool, poliţia locală a anunţat că se confruntă cu scene de violenţă, în special cu incendierea mai multor maşini.

image
image

Incidente la Stockholm

Un grup de tineri a spart mai multe vitrine, luni seară, într-un cartier de la periferia capitalei Stockholm, după care a atacat cu pietre forţele de ordine venite la faţa locului. „Păreau tineri fără ocupaţie. Dar ar fi exagerat să spunem că au fost inspiraţi de revoltele de la Londra", a apreciat un purtător de cuvânt al poliţiei. Un tânăr a fost reţinut, iar poliţiştii caută alţi participanţi, identificaţi cu ajutorul camerelor de supraveghere. 

Premierul britanic, David Cameron, şi-a întrerupt concediul pentru a gestiona criza



"Vom face tot ceea ce este necesar pentru a reinstaura ordinea pe străzi, astfel încât acestea să fie sigure pentru cei care respectă legea. Veţi simţi întreaga forţă a legii. Dacă sunteţi suficient de mari ca să comiteţi aceste infracţiuni, atunci sunteţi destul de mari ca să vă confruntaţi şi cu pedeapsa."
David Cameron
premierul britanic

Jurnalişti atacaţi

Reporterii de la BBC şi Sky News au fost nevoiţi să plece din Croydon, după ce tinerii le-au spart geamurile de la maşină. Un reporter şi un cameraman al CNN au fost prinşi între poliţişti şi vandali.

Care sunt motivele violenţelor din Marea Britanie

Evenimentele din oraşele britanice sunt puse de unii analişti şi politicieni, printre care fostul primar londonez Ken Livingstone, pe seama economiei fragile, a şomajului ridicat şi a reducerilor bugetare fără precedent. Situaţia economică din prezent a dus la tăieri semnificative ale fondurilor guvernamentale pentru persoanele cu venituri reduse.

Livingstone este de părere că tinerii britanici se confruntă cu „cel mai sumbru viitor". „Aceasta este prima generaţie după Marea Depresiune care are îndoieli cu privire la viitorul ei", crede fostul primar. Premierul David Cameron declara în discursul de ieri că ceea ce se întâmplă pe străzile marilor oraşe din Marea Britanie este „pur şi simplu delincvenţă". Părerea sa este împărtăşită şi de majoritatea membrilor guvernului şi de o serie de analişti, care nu văd motivaţiile politice din spatele celor care terorizează Londra şi alte oraşe.

Precedentul francez

Capitala britanică s-a confruntat cu proteste şi la sfârşitul anului trecut. Atunci, au ieşit în stradă studenţii. Doar că ei aveau un mesaj clar: protestau faţă de tăierile mari din bugetul educaţiei şi faţă de triplarea taxelor de studiu, acuzând guvernanţii că îi pun pe oameni să plătească pentru o criză pe care nu ei au declanşat-o. Scenele din oraşele britanice seamănă izbitor cu cele din Franţa, din 2005.

Violenţele izbucnite atunci, după moartea a doi adolescenţi de culoare din suburbia pariziană Clichy-sous-Bois, s-au extins în mai multe oraşe şi au durat aproape două luni. Tinerii au jefuit magazine, au incendiat sute de maşini şi s-au bătut cu poliţiştii, fără a emite în tot acest timp vreo revendicare de ordin social sau politic. Analiştii au pus revoltele pe seama şomajului şi pe lipsa de perspective din cele mai sărace comunităţi din Franţa. Deşi cei mai mulţi dintre protestatari erau musulmani, experţii au exclus orice implicaţii religioase.

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite