Londra recunoaşte colaborarea cu CIA!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avioane-fantomă în care se aflau persoane bănuite de terorism au făcut de două ori escală pe insula Diego Garcia. Ministrul britanic al afacerilor externe, David Miliband, a confirmat ieri

Avioane-fantomă în care se aflau persoane bănuite de terorism au făcut de două ori escală pe insula Diego Garcia.

Ministrul britanic al afacerilor externe, David Miliband, a confirmat ieri că autorităţile americane au utilizat de două ori teritoriul britanic, pe insula Diego Garcia, în Oceanul Indian, pentru a transfera în mod secret două persoane pe care CIA le suspecta de terorism.

"Contrar asigurărilor anterioare că insula Diego Garcia nu a fost folosită pentru programul de extrădări extraordinare, recentele investigaţii americane au dezvăluit că au existat escale de două ori, în 2002", a declarat ministrul britanic de externe, David Miliband, în faţa membrilor parlamentului. Şeful diplomaţiei britanice şi-a exprimat cu această ocazie regretul că informaţiile au fost dezvăluite atât de târziu.


El a precizat că avioanele au făcut escală pe insula Diego Garcia, unde se găseşte o bază americană, pentru a se alimenta cu carburant. Deţinuţii au rămas la bordul aparatelor. O anchetă a poliţiei britanice a concluzionat în iunie 2007 că aeroporturile Marii Britanii nu au fost folosite de CIA pentru "a transporta suspecţi către locuri de tortură din alte ţări".

Vor recunoaşte şi alte state?


Ministrul danez de externe anunţa recent că va cere explicaţii Statelor Unite asupra numeroaselor escale ale avioanelor CIA în Groenlanda, teritoriu danez. Potrivit unui documentar difuzat de postul public de televiziune danez DR1, numit "Conexiunile daneze ale CIA", Centrala Americană de Informaţii a folosit în secret timp de mai mulţi ani spaţiul aerian şi aeroporturile daneze şi din Groenlanda pentru tranzitul aparatelor sale.

Avioanele, exploatate de firme-fantomă, sunt bănuite că au făcut parte dintr-un program de transfer al suspecţilor de terorism, răpiţi şi trimişi în Egipt, Iordania, România, Afganistan etc, scrie AFP.

"Există în acest film indicii despre care nu ştiam şi care arată că americanii au folosit avioane private ca avioane de stat. Este clar că este inacceptabil şi vom discuta cu americanii despre acest subiect", a declarat pentru DR1 ministrul de externe Per Stig Moeller.


Consiliul Europei cere despăgubirea victimelor


Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, a declarat că infracţiunile grave comise în războiul împotriva terorismului trebuie sancţionate. El a cerut despăgubirea victimelor, dar şi plasarea serviciilor naţionale de securitate sub un control mai strict.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite