Londra prelungeşte restricţiile pentru muncitorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă decizie va fi luată la sfârşitul anului 2008. Presat de numărul mare de muncitori străini care vin în ţară, guvernul britanic a anunţat ieri că va prelungi restricţiile pe piaţa

O nouă decizie va fi luată la sfârşitul anului 2008.

Presat de numărul mare de muncitori străini care vin în ţară, guvernul britanic a anunţat ieri că va prelungi restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari cel puţin până la sfârşitul anului 2008. Marea Britanie a impus cote pentru accesul muncitorilor fără calificare din cele două ţări noi membre UE în agricultură şi industria agroalimentară britanică. În ceea ce îi priveşte pe muncitorii calificaţi, aceştia primesc doar locuri de muncă ce nu pot fi ocupate de britanici.

"Cu două săptămâni în urmă, am spus că este nevoie să găsim un echilibru în politica de imigraţie a Marii Britanii, în care să luăm în calcul opinii independente privind beneficiile economice şi impactul pe care ştim că îl are migraţia", a explicat ministrul imigraţiei, Liam Byrne. "Astăzi, pentru a menţine acest echilibru, trebuie să continuăm să restricţionăm accesul pe piaţa muncii pentru imigranţii necalificaţi din România şi Bulgaria până cel puţin la sfârşitul anului 2008", a spus ministrul.

El a subliniat că deşi imigraţia a contribuit pozitiv la creşterea economică, există informaţii că fenomenul a determinat presiuni asupra serviciilor publice. Ministrul de externe Adrian Cioroianu şi-a exprimat regretul pentru această decizie a Londrei, într-o întrevedere cu ambasadorul Barnett, apreciind că ea va fi dificil de înţeles de către opinia publică şi mass-media din România şi Bulgaria. Şeful diplomaţiei române a subliniat că această decizie va avea ca efect indirect, nedorit, încurajarea fenomenelor de "muncă la negru".

Scuze pentru cifre "greşite" privind imigraţia

Ministrul muncii şi pensiilor din Marea Britanie, Peter Hain, şi-a cerut scuze după ce guvernul a fost silit să revizuiască cifrele privind numărul total al imigranţilor care lucrează în Marea Britanie. Hain a trimis o scrisoare omologului său din cabinetul din umbră al opoziţiei conservatoare, cerându-şi scuze pentru faptul că a prezentat cifre false în Camera Comunelor, potrivit BBC.

Noile date arată că în Marea Britanie muncesc cu 300.000 mai mulţi imigranţi decât se estimase iniţial - ceea ce ridică numărul total la un milion o sută de mii. Ministrul muncii şi pensiilor a spus că a acţionat cu bună-credinţă, dar că este vorba de calcule complicate şi că noile cifre au apărut în urma unei analize mai detaliate a subalternilor săi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite