Lobby-ul tutunului mai face o victimă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele comisiei de supraveghere a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Christiaan Timmermans, a demisionat, afirmând că a fost dat la o parte în dosarul fostului comisar John Dalli, scrie cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung", citat de AFP.

Timmermans şi-a anunţat demisia în cadrul unei reuniuni a comitetului său în care a fost ţinta a numeroase critici. Surse apropiate acestei misiuni independente au amintit cotidianului că OLAF trebuia să comunice mai multe informaţii acestei instanţe de supraveghere.

FOST COMISAR, CONSTRÂNS SĂ DEMISIONEZE

Fostul comisar european John Dalli, constrâns să demisioneze săptămâna trecută după ce a fost suspectat de trafic de influenţă, şi-a anunţat intenţia de a aduce acest caz în faţa justiţiei. El a afirmat, de asemenea, că grupuri de presiune în favoarea tutunului au făcut lobby „pe lângă toată Comisia în ultimele luni".

„Voi contesta" decizia luată de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, de a mă determina să demisionez, a afirmat Dalli în cadrul unei conferinţe de presă convocate în faţa Executivului european de la
Bruxelles.

El a precizat că se va vedea cu avocaţii săi pentru a depune plângere, în Malta, unde justiţia se ocupă deja de acest dosar, la Bruxelles, la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg sau în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Dalli, care a deţinut portofoliul Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorului, a demisionat la 16 octombrie în urma implicării sale într-o anchetă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

OLAF a explicat că a acţionat în urma unei plângeri a producătorului suedez Swedish Match, care denunţa faptul că un antreprenor maltez l-a abordat lăudân-¬
du-se cu contactele sale cu Dalli pentru a influenţa propunerea de lege privind produsele pe bază de tutun.

Dalli a povestit că Barroso l-a convocat pentru a-i cere să demisioneze. „I-am cerut să îmi acorde 24 de ore, mi-a dat 30 de minute", a declarat Dalli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite