Lista FP: Cei mai feroce lideri religioşi ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista americană "Foreign Policy" a identificat prelaţii care îndeamnă la ură şi violenţe Islamici, creştini, hinduşi, budişti sau iudaici, majoritatea liderilor religioşi încearcă

Revista americană "Foreign Policy" a identificat prelaţii care îndeamnă la ură şi violenţe

Islamici, creştini, hinduşi, budişti sau iudaici, majoritatea liderilor religioşi încearcă să transmită mesaje pacifiste. Există însă şi excepţii.FP a realizat lista lor.

l Hassan Nasrallah
Religia: Islamism şiit
Funcţia: secretar general
al Hezbollah
Ţara: Liban


"Dacă vom căuta în întreaga lume o personalitate mai laşă, mai josnică, mai slabă şi mai labilă în psihic, ideologie şi religie, nu vom găsi pe nimeni ca evreii. A se observa că nu spun <> ".

De ce este important: Nasrallah şi mai mulţi colegi ai săi au fondat Hezbollah în urma invaziei israeliene a Libanului, din 1982. De atunci, grupul a devenit o entitate unică în politica mondială — fiind în acelaşi timp partid politic islamist, miliţie teroristă şi un adevărat stat în stat în sudul Libanului. Bătălia din 2006 a Hezbollahului cu forţele de apărare israeliene nu a făcut decât să îi crească prestigiul. Nasrallah a studiat Islamul la un seminar din Najaf (Irak) în timpul adolescenţei şi a urmat acea ramură a islamismului şiit înfiinţată de fostul ayatolah al Iranului, Ruhollah Khomeini.

În ultimii ani, când s-a impus ca principal factor de influenţă în guvernul libanez, Nasrallah a încetat să ceară o revoluţie islamică şi pare dispus să activeze în interiorul statului. Nasrallah nu şi-a moderat totuşi poziţia faţă de Israel şi încă cere ca "entitatea sionistă" să fie ştearsă de pe hartă.

l Joseph Kony
Religia: Creştinism/cultul personalităţii
Funcţia: Comandant
al Armatei de Rezistenţă
a Domnului (LRA)
Ţara: Uganda


"Spiritele îmi vorbesc. Ne spun ce se va întâmpla. Spun <> Vor veni în vis; ne vor spune totul".
De ce este important: În două decenii de război civil, Armata de Rezistenţă a Domnului a ucis mai mulţi oameni decât Al-Qaida, Hamas şi Hezbollah la un loc. Kony, fost băiat de altar, vrea să răstoarne guvernul Ugandei şi să instaureze un regim bazat pe Cele Zece Porunci.

În acest scop, LRA a răpit circa 20.000 de copii pentru a-i face soldaţi şi sclavi sexuali, forţându-i adesea să îşi ucidă propriii părinţi. Deşi Kony foloseşte des pasaje din Biblie pentru a-şi justifica acţiunile şi îi pune pe copiii-soldaţi să se închine înainte de bătălii, el combină creştinismul cu misticismul şi pretinde că este sfătuit de un "consiliu spiritual de dincolo de moarte". LRA negociază actualmente un acord de pace cu guvernul Ugandei, dar Kony nu este dornic să-şi părăsească ascunzătoarea deoarece pe numele lui există un rechizitoriu la Tribunalul Penal Internaţional.

l Yogi Adityanath
Religia: Hinduism
Funcţia: Lider religios şi membru al parlamentului, reprezentând statul Uttar Pradesh, provincia Indiei, cu cel mai mare număr de locuitori
Ţara: India


"Vreau şi voturile musulmanilor. Dar spălaţi-le în apele Gangelui mai întâi".
De ce este important: Adityanath s-a remarcat în cadrul mişcării Hindutva - a cărei influenţă creşte în India. În afară de faptul că este membru al partidului naţionalist Janata (BJP), este şi fondatorul mişcării radicale de tineret Hindu Yuva Vahini, care a fost implicat în incidente violente antimusulmane. La începutul lui 2007 a fost arestat pentru rolul său în stârnirea unor proteste religioase în oraşul Gorakhpur, din nordul ţării. Activiştii din Yuva Vahini au dat foc mai multor vehicule, între care un tren şi o ambulanţă, ca reacţie la arestarea sa. Adityanath a fost eliberat şi rămâne în parlament, unde este cunoscut pentru diferite bufonerii în scop publicitar.

Între acestea se numără izbucnirea în lacrimi în timpul discursurilor şi criticile la adresa lui Mahatma Gandhi. Vederile extreme ale lui Adityanath îl pun în conflict chiar şi cu BJP, iar în prezent încearcă să îşi fondeze propriul partid cu o agendă Hindutva.

l Athuraliye Rathana
Religia: Budism
Funcţia: Călugăr şi membru al parlamentului
Ţara: Sri Lanka


"Negocierile de pace pur şi simplu au întărit LTTE (Tigrii Tamil). Nu trebuie să vorbim cu ei; îi putem zdrobi. Este ca o operaţie chirurgicală".
De ce este important: Mulţi oameni nu au luat prea în serios guvernul chinez când acesta l-a acuzat pe Dalai Lama de incitare la violenţă în Tibet, dar de fapt nu ar fi prima dată când un călugăr budist ignoră pacifismul tradiţional. Partidul Jathika Hela Urumaya (JHU) din Sri Lanka este compus în întregime din călugări budişti din principalul grup etnic, cel sinhalez, iar cei şapte parlamentari ai acestui partid au o agendă etno-naţionalistă. Liderul partidului, Athuraliye Rathana, a fost poreclit "călugărul războinic" pentru faptul că sprijină puternic acţiunea militară împotriva Tigrilor Tamil, care duc o luptă de insurgenţă de 25 de ani. (Organizaţia Tigrilor Tamil are şi ea un caracter de cult). Athuraliye a încercat să anuleze un acord de pace intermediat de Norvegia, spunând că Tigrii Tamil trebuie zdrobiţi militar şi că Sri Lanka a fost dintotdeauna un regat sinhalez. JHU a sprijinit în parlament şi legislaţia care ar urma să interzică budiştilor din Sri Lanka să se convertească la creştinism.

l Dov Lior
Religia: Iudaism Hasidic
Funcţia: Rabinul-şef al localităţii Kiryat-Arba
Ţara: Israel


"O mie de vieţi neiudaice nu fac nici cât o unghie de evreu"

De ce este important:Lior este rabinul-şef al Kiryat-Arba, o mică localitate evreiască lângă Hebron, în Cisiordania, şi conduce consiliul rabinilor din Cisiordania. El a afirmat în mod repetat că uciderea palestinienilor este conformă legii evreieşti şi că dictonul "să nu ucizi" se aplică numai când este vorba de evrei. Rabinul Lior a ţinut un elogiu la înmormântarea lui Baruch Goldstein, doctorul evreu care a împuşcat 29 de credincioşi musulmani la moscheea Ibrahimi din Hebron, în 1994. Lior a emis şi un ordin religios care interzice evreilor să angajeze arabi sau să le închirieze acestora proprietăţi.

Nasrallah ţine în şah guvernul libanez

Oraşul Tripoli din nordul Libanului este în prezent scena unor lupte violente între gruparea Hezbollah şi susţinătorii guvernului. Conflictul a început săptămâna trecută în capitala Beirut, violenţele armate fiind cele mai grave de după sfârşitul războiului civil din Liban, în 1990. Luptele vin după un blocaj politic de un an şi jumătate, cauzat de neînţelegerile dintre guvernul prooccidental şi gruparea lui Nasrallah, aflată în opoziţie.

Săptămâna trecută, guvernul l-a concediat pe şeful securităţii aeroporului din Beirut pe motiv că ar avea legături cu Hezbollah şi a închis reţeaua privată de telecomunicaţii a grupării. Miliţia lui Nasrallah, bine organizată şi bine înarmată, a răspuns prin violenţe, reuşind să elimine poziţiile forţelor proguvernamentale în capitala Beirut, în timp ce armata libaneză nu a intervenit.

"Lângă o baricadă de nisip pe drumul ce duce la aeroport, un grup de luptători stătea pe scaune de plastic sorbind din cafele. Lângă ei era o maşină neagră, de teren, acoperită cu o pânză de cort", transmite corespondentul AP. "Vom sta aici până când Sayed ne spune ce să facem. Nu avem idee ce se va întâmpla", a declarat unul dintre ei, prezentându-se drept Ali, membru al Mişcării Amal, aliată cu Hezbollah. El se referea la şeicul Hassan Nasrallah. Au existat informaţii că distrugătorul de rachete American USS Cole a reintrat în Marea Mediterană prin Canalul Suez. Acest lucru a atras un avertisment al Hezbollah, că orice intervenţie a SUA va duce la abandonarea celor câteva limite pe care gruparea le-a respectat până acum în campania de subminare a guvernului.

Liga Arabă va trimite o delegaţie în Liban, în încercarea de a mediatiza conflictul. Ţările vecine vor propune ca armata libaneză să preia conducerea ţării.

Bartolomeu I, Dalai Lama, Richard Cizik,lideri cu influenţă pozitivă

Trei mari lideri religioşi au fost incluşi în acest an pe o altă listă, cea a "oamenilor care conturează lumea", realizată de revista americană "Times". Este vorba despre Bartolomeu I, Dalai Lama şi reverendul american Richard Cizik. "Time" selectează anual 100 de oameni "ale căror putere, talent sau exemplu moral ajută la transformarea lumii". "Milioane de oameni sunt inspiraţi de Dalai Lama. El şi oamenii lui au luptat întreaga viaţă cu îndrăzneală şi fără speranţă. Oprimarea şi exilul sunt pâinea lor zilnică. Şi totuşi, Dalai Lama, la 72 de ani, rămâne calm în faţa cruzimii", scrie Deepak Chopra, autorul profilului lui Dalai Lama din "Time".

Patriarhul ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu I, s-a remarcat, pentru atenţia acordată mediului "probabil în măsură mai mare decât oricare dintre ceilalţi lideri religioşi ai lumii", după cum scrie Arhiepiscopul de Canterbury, autorul profilului din "Time" al lui Bartolomeu. "El se bucură de un titlu cu rezonanţă istorică, dar, spre deosebire de Papa, în Biserica Catolică are puţine puteri executive directe în ortodoxia occidentală. (…) Totuşi, Bartolomeu a reuşit să înţeleagă puterea pe care i-o conferă această funcţie, anume aceea de a-şi face cunoscută viziunea. Iar viziunea sa este dominată de grija pentru mediul înconjurător", scrie Arhiepiscopul de Canterbury. Aceeaşi pasiune pentru mediu este caracteristică şi reverendului Richard Cizik, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evangheliştilor din SUA. Acesta a făcut o vizită în Alaska anul trecut pentru a vedea efectele schimbărilor de climă asupra aşezărilor de eschimoşi.

Joseph Kony, îndemnat să semneze un acord de pace

Săptămâna trecută, Kony a trimis o delegaţie în capitala Ugandei, Kampala, pentru discuţii cu guvernul ugandez după ce a refuzat să semneze un acord de pace. Liderul delegaţiei a purtat discuţii cu procurorul general al Ugandei pe marginea propunerii de înfiinţare a unei divizii speciale a Curţii Supreme din Uganda care să judece infracţiunile comise de LRA. Semnarea acordului era programată pe 10 aprilie, în Sudan, însă Kony nu s-a prezentat, spunând că are nevoie de mai multe informaţii privind acuzaţiile care i se aduc, ca şi privind condiţiile de dezarmare, demobilizare şi reintegrare socială a oamenilor săi. Liderii congolez şi ugandez, Joseph Kabila şi Yoweri Museveni, au cerut acestuia să pună capăt atrocităţilor ce includ tortura, violul şi uciderea civililor, între care şi copii. Miliţia lui Kony operează lângă frontiera de nord a Ugandei de 20 de ani, timp în care a omorât zeci de mii de persoane şi a lăsat fără locuinţe circa două milioane de oameni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite