Limba română, declarată limbă regională în două localităţi din Transcarpatia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Limba română a primit statut de limbă regională în alte două localităţi româneşti, Apsa de Jos şi Slatina, din regiunea ucraineană Transcarpatia, acolo unde locuiesc aproximativ 50.000 de români.

La începutul lunii iulie, Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege prin care 16 limbi vorbite de minorităţile naţionale au obţinut statut de limbi regionale. Astfel, româna poate fi folosită în acte oficiale în regiunile în care trăiesc comunităţi de români.

Luna trecută, în localităţile româneşti Biserica Alba, din Transcarpatia, şi Tarsauti, din regiunea Cernauti, Ucraina, limba română a primit statut de limbă regională.

Fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, a ţinut să-şi exprime satisfacţia faţă de declararea limbii române limbă regională în Transcarpatia. "Această satisfacţie este cu atât mai mare cu cât sunt unul dintre puţinii oficiali români care s-a preocupat îndeaproape de problemele comunităţilor româneşti din Transcarpatia", a declarat Ungureanu.

În calitate de secretar de stat în MAE, Mihai-Răzvan Ungureanu a efectuat, în martie 2000, o vizită în această regiune din Ucraina, prilej cu care a avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei regionale şi conducerile unor localităţi în care populaţia de origine română este majoritară, se arată într-un comunicat emis de Forţa Civică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite