Liga Arabă demarează o anchetă pentru investigarea posibilei otrăviri cu poloniu a lui Yasser Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre ale Ligii Arabe, reunite duminică la Doha au acceptat constituirea unei comisii internaţionale care să investigheze circumstanţele morţii fostului lider palestinian Yasser Arafat, a declarat negociatorul şef palestinian, Saeb Erakat, citat de AFP.

Decizia a fost luată la propunerea preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, iar comitetul ministerial al Ligii Arabe l-a însărcinat pe secretarul general al organizaţiei, Nabil al-Arabi, "să constituie un dosar complet sub aspect penal, politic şi juridic", a adăugat oficialul palestinian, notează Agerpres.

Această iniţiativă survine după revelaţiile postului de televiziune Al-Jazeera, care a difuzat în urmă cu trei săptămâni un documentar anchetă în care susţine că un laborator elveţian a descoperit o cantitate anormală de poloniu radioactiv în efectele personale ale lui Yasser Arafat, care a decedat pe data de 11 noiembrie 2004 într-un spital din Franţa.

Văduva sa, Suha Arafat, şi preşedintele Mahmud Abbas şi-au dat deja acordul pentru prelevarea de probe din rămăşiţele pământeşti ale lui Arafat, ceea ce implică şi exhumarea lui. Nepotul său, Nasser al-Qidwa, a acuzat pe 12 iulie Israelul că ar fi la originea otrăvirii cu poloniu.

Poloniul este o substanţă radioactivă extrem de toxică. Aceasta a fost folosită şi pentru otrăvirea în anul 2006 a lui Alexandr Litvinenko, fost spion rus devenit opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite