Liderul opoziţiei ruse Serghei Udalţov a fost inclupat pentru "pregătirea unor tulburări masive"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Serghei Udalţov a fost inculpat, el nu se recunoaşte vinovat", a declarat reprezentantul comitetului de anchetă Vladimir Markin, citat de agenţia RIA Novosti, adăugând că îi este interzis să părăsească Moscova, unde locuieşte.

Uudalţov, unul dintre liderii opoziţiei faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, a sosit calm, cu pumnul ridicat, vineri dimineaţa, la sediul Comitetului de Anchetă din Moscova, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

"Este un caz de tortură, un scandal ruşinos (...). Nu sunt vinovat. Intru mândru, cu capul sus", a declarat el pentru jurnalişti, înainte să pătrundă în sediu.

La 17 octombrie, Comitetul a anunţat deschiderea unei anchete împotriva sa, fondată pe un film difuzat de postul pro-Kremlin, NTV, care afirma în baza unor imagini înregistrate cu camera ascunsă, de origine neprecizată, că opozanţi, inclusiv Udalţov, se pregătesc să răstoarne Guvernul prin forţă.

O percheziţie a fost efectuată, la data respectivă, la domiciliul acestuia. El a fost interogat ulterior de către Comitetul de Anchetă, care i-a impus să nu părăsească Moscova.

O serie de apropiaţi ai lui Udalţov au fost inculpaţi în acest caz, inclusiv Konstantin Lebedev şi Leonid Razvozjaev, care au fost amândoi plasaţi în arest preventiv.

Cazul lui Razvozjaev a devenit cunoscut la nivel internaţional. Membru al Frontului de Stânga, acest opozant a declarat că a fost răpit în Ucraina şi adus cu forţa în Rusia, pentru a fi plasat în detenţie.

El a declarat pentru activişti în domeniul drepturilor omului că a admis că este vinovat sub tortură ţi a dat asigurări că familia sa a fost ameninţată cu moartea.

Avocatul său, Mark Feighin, a declarat că Razvozjaev urma să conteste în mod oficial depoziţia şi să solicite deschiderea unei anchete privind "răpirea" sa la Kiev.

Liderul opoziţiei ruse Serghei Udalţov a fost inclupat, vineri, pentru"pregătirea unor tulburări masive", acuzaţie pentru care riscă zece ani de închisoare şi pe care o denunţă ca fiind o înscenare, au anunţat agenţiile de presă ruse, citate de AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite