Liderul ivorian ţine cu dinţii de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul preşedinte din Coasta de Fildeş nu vrea să renunţe la conducerea ţării nici după intervenţia armată a ONU. Ascuns într-un buncăr al reşedinţei sale din Abidjan, dictatorul ivorian, Laurent Gbagbo, a transmis că armata negociază un armistiţiu cu forţele rivalului său, Alassane Ouattara.

El a negat însă că va ceda preşedinţia în favoarea adversarului. Prin urmare, trupele lui Ouattara au lansat ieri atacul final asupra reşedinţei prezidenţiale. „Nu recunosc victoria lui Ouattara în alegerile prezidenţiale din noiembrie. De ce vreţi să semnez hârtia asta?", a declarat dictatorul, căruia Franţa şi ONU ­i-au cerut să semneze un document prin care renunţă la putere. „Mi se pare complet anapoda ca soarta unei ţări să se joace de către capitalele străine, la pocher", a mai adăugat Gbagbo, cu referire la intervenţia trupelor ONU şi ale Franţei împotriva sa. Gbagbo a invitat comunitatea internaţională la dialog, subliniind că nu va renunţa la putere sub presiunea armelor.

 „Eu nu sunt un kamikaze, iubesc viaţa. Vocea mea nu este vocea unui martir. Nu caut moartea, dar dacă moartea vine, vine", a mai declarat el. Postul TV ivorian TCI, pro- Ouattara, a difuzat un material în care Gbgabo este comparat cu Adolf Hitler din cauza măcelului săvârşit împotriva propriului popor. Cel puţin 800 de oameni au fost executaţi în Coasta de Fildeş începând din noiembrie, când, în urma unor alegeri fraudate, Gbagbo s-a declarat învingător al scrutinului prezidenţial. Trupele loiale lui Ouattara, fost economist la FMI, au lansat săptămâna trecută un atac armat împotriva trupelor loiale lui Gbagbo.

 Coasta de Fildeş s-a desprins de Franţa în 1960. Forţele de menţinere a păcii franceze au fost totuşi mobilizate în ţară după războiul civil care a avut loc în urmă cu aproximativ 10 ani. Jurnaliştii de la „Le Figaro" au comparat cuplul prezidenţial ivorian Simone şi Laurent Gbagbo cu soţii Ceauşescu. Nevasta preşedintelui în exerciţiu are un cuvânt greu de spus în deciziile luate de Gbagbo, la şefia statului din 2000. Numită „doamna de sânge", Simone este considerată avidă de putere. Gbagbo (67 de ani) este autor al mai multor cărţi şi tratate, aşa cum a fost şi dictatorul român. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite