VIDEO Liderul din Ecuador, atacat de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rafael Correa a denunţat o „tentativă de lovitură de stat“ după ce poliţiştii l-au sechestrat aproape o zi şi au ocupat sediul Parlamentului. Revolta forţelor de ordine vine după ce Congresul a votat o lege prin care salariile şi sporurile le fuseseră reduse. Guvernul a declarat stare de urgenţă o săptămână.

Sute de poliţişti au înconjurat, joi, palatul prezidenţial din Quito, au incendiat cauciucuri şi s-au bătut cu forţele de securitate fidele preşedintelui. De asemenea, protestatarii au blocat accesul pe şosele spre capitală şi au ocupat Aeroportul Internaţional din capitală şi sediul Congresului.

Mai citeşte şi:

VIDEO Nemulţumiţi de scăderea salariilor, poliţiştii din Ecuador au vrut să îl dea jos pe preşedinte

Şeful statului, Rafael Correa, care ieşise pentru a calma spiritele, a fost atacat cu gaze lacrimogene şi a fost nevoit să se refugieze într-un spital din apropiere.

„Aceasta este o tentativă de lovitură de stat organizată de opoziţie şi de o parte a poliţiei", a declarat preşedintele într-un interviu acordat unei televiziuni locale.

Agenţii de poliţie s-au revoltat după ce Parlamentul a votat o lege prin care salariile şi sporurile le erau reduse. Liderul ecuadorian s-a întors la palatul prezidenţial sub protecţia armatei şi a unei unităţi de elită a forţelor de securitate, după o operaţiune marcată de un schimb de focuri între poliţiştii care îl reţineau şi militari.

Şeful Poliţiei a demisionat

Confruntarea s-ar fi soldat cu cu doi morţi şi 37 de răniţi, potrivit Crucii Roşii. După ce s-a întors la sediul preşedinţiei, Correa s-a adresat unei mulţimi de susţinători, acuzând opoziţia că s-a infiltrat în rândul poliţiei şi a încercat să preia prin forţă puterea. El l-a acuzat şi pe fostul preşedinte Lucio Gutierrez că ar fi implicat în operaţiunea de sechestrare a sa de către poliţiştii protestatari. Acesta a negat orice fel de amestec. În urma situaţiei create, comandantul general al Poliţiei din Ecuador, Freddy Martinez, şi-a dat demisia, iar Guvernul a decretat starea de urgenţă pentru o săptămână. Rafael Correa, în vârstă de 47 de ani, aflat la putere din ianuarie 2007, a fost reales în aprilie 2009 pentru un mandat de cinci ani. El se confruntă de mai multe săptămâni cu revolte în diverse sectoare ale economiei. Opoziţia încearcă, pe de altă parte, să promoveze un referendum pentru revocarea sa.

Proteste contestate internaţional

Naţiunile Unite, guvernele din America Latină, dar şi Casa Albă şi-au anunţat sprijinul pentru preşedintele ecuadorian Rafael Correa şi au chemat la o rezolvare paşnică a crizei ce a izbucnit la Quito, după ce poliţiştii nemulţumiţi de tăierea salariilor l-au atacat pe şeful statului. Peru şi Columbia şi-au închis graniţele cu Ecuadorul în semn de solidaritate cu liderul de la Quito. Şefii de stat sud-americani au făcut un apel, ieri, la Buenos Aires, unde participau la un summit, la judecarea şi condamnarea „celor responsabili pentru tentativa de lovitură de stat“ contra preşedintelui ecuadorian Rafael Correa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite