Liderul de la Kremlin se mai gândeşte la scut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a declarat ieri dispus să studieze oferta făcută de Alianţa Nord-Atlantică Moscovei pentru a coopera în cadrul proiectului său de scut antirachetă, dar şi-a păstrat prudenţa.

„Am ascultat ce ni s-a spus în ideea ca Rusia să se alăture scutului antirachetă. Vom studia această propunere", a declarat liderul de la Kremlin.

„Cred că NATO ar trebui întâi să decidă cum vede Rusia alăturându-se acestui sistem, ce va aduce acest lucru, în ce
moduri putem ajunge la acorduri şi cum vom putea lucra mai departe", a mai precizat Medvedev.

De altfel, chestiunea scutului va fi discutată la summitul alianţei de luna viitoare de la Lisabona, reuniune la care va participa şi Dmitri Medvedev.

Cei 28 de membri ai  NATO trebuie să aprobe crearea unui sistem antirachetă, menit să protejeze teritoriul şi populaţiile europene din cadrul Alianţei de rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune, oferind Rusiei posibilitatea de a coopera.

Acest scut se deosebeşte de vechiul proiect american de apărare antirachetă, lansat de George W. Bush, care avea ca obiectiv apărarea teritoriului SUA împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune care ar survola Europa. „Este o veste bună că Dmitri Medvedev a acceptat să participe la summitul NATO", a declarat Angela Merkel.

Vizele rămân

După Lisabona, va urma în luna decembrie summitul UE-Rusia, la Bruxelles, ocazie cu care va fi discutată problema vizelor pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în Uniunea Europeană.

În declaraţia comună adoptată în încheierea discuţiilor de la Deauville, cei trei lideri au promis că vor face tot posibilul pentru a accelera trecerea la regimul fără vize şi realizarea unor progrese substanţiale în acest domeniu.

Sarkozy, Merkel şi Medvedev au abordat şi problema programul nuclear iranian. Ei au cerut Teheranului să se conformeze cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), subliniind că uşa dialogului rămâne, în continuare, deschisă.

„Discuţia noastră demonstrează faptul că împărtăşim poziţii identice asupra diferitelor probleme, ceea ce ne permite să ne coordonăm mai bine eforturile şi să atingem rezultate concrete", a spus Medvedev.

Noile evoluţii vor depinde şi de reacţia Washingtonului, momentan iritat de „troica" de la Deauville, unde Nicolas Sarkozy a vorbit despre crearea unui Consiliu de Securitate European care să includă şi Rusia.

"Discuţia noastră demonstrează faptul că împărtăşim poziţii identice asupra diferitelor probleme."
Dmitri Medvedev
preşedintele Rusiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite