Liderul politic al ETA, arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină ofensivă a ETA, cu explozia a două maşini-capcană în mai puţin de o săptămână şi asasinarea unui membru al Gărzii Civile, forţele de securitate ale statului au dat o grea

În plină ofensivă a ETA, cu explozia a două maşini-capcană în mai puţin de o săptămână şi asasinarea unui membru al Gărzii Civile, forţele de securitate ale statului au dat o grea lovitură conducerii organizaţiei separatiste basce.

Într-o operaţiune comună a Gărzii Civile şi a jandarmeriei franceze, au fost arestaţi patru membri ai ETA, între care se află şeful militar şi politic al organizaţiei, Francisco Javier Lopez Pena, alias Thierry, într-o casă conspirativă din centrul oraşului Bordeaux (sudul Franţei), în apropiere de gară. Celelalte trei persoane arestate sunt Ainhoa Zaeta Mendiondo, Igor Suberbiola şi Jon Salaberria.

"Thierry", dat în urmărire din 1983

"Thierry" este considerat de Ministerul spaniol de Interne unul dintre responsabili pentru atentatul comis în decembrie 2006 la aeroportul din Madrid, soldat cu doi morţi, prin care ETA a anulat de fapt acordul de încetare a focului decretat în luna martie a aceluiaşi an.

El era dat în urmărire din 1983. Potrivit presei spaniole, "Thierry" ar fi participat la negocierile eşuate din 2006 între ETA şi guvernul socialist spaniol al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, fiind şi unul dintre responsabili pentru ruperea armistiţiului organizaţiei clandestine.

Jose Lopez Pena i-a succedat la conducerea aparatului politic al ETA lui Jose Antonio Urrutikoetxea, alias "Jose Ternera", împreună cu care a condus structura militară a organizaţiei, şi lui Aitzol Iriondo, alias "Gurbitz".

Ainhoa Ozaeta este femeia care a citit comunicatul ETA care anunţa oficial anularea armistiţiului, în iunie 2007. Jon Salabarria este un fost deputat regional basc al Batasuna, aripa politică a ETA, care a intrat în clandestinitate când a aflat că este urmărit de justiţie pentru finanţarea organizaţiei separatiste basce. ETA a ucis 820 de persoane, în cei 40 de ani de luptă armată pentru independenţa Ţării Bascilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite