Liderii UE prevăd un an şi mai dificil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au recunoscut în mesajele de Anul Nou că 2012 va fi plin de riscuri. Mesajele tradiţionale adresate de şefii marilor state europene cu ocazia trecerii în noul an nu au fost deloc optimiste, ci au subliniat încă o dată dificultatea crizei economice şi financiare.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel sau şeful statului italian, Giorgio Napolitano, au făcut o lungă listă a riscurilor cărora trebuie să le facă faţă zona euro. Ei nu au ascuns gravitatea crizei datoriilor suverane, dar au introdus totuşi în discursurile lor şi note de optimism moderat.

Merkel: 2012 va fi sigur mai dificil decât 2011

„Europa înfruntă cea mai gravă criză din ultimele decenii, iar 2012 va cu siguranţă mai dificil decât 2011. Drumul care trebuie parcurs pentru depăşirea crizei datoriilor suverane rămâne în continuare foarte lung şi e posibil să apară şi alte complicaţii", le-a transmis germanilor cancelarul Merkel. Ea a fost dublată de ministrul de Finanţe,Wolfgang Schauble, care, într-un interviu publicat luni de ziarul „Bild", a avertizat că în Germania 2012 va fi mai dificil decât 2011, adăugând însă că economia germană este bine poziţionată pentru a face faţă problemelor.

Merkel a subliniat că va fi făcut tot posibilul pentru salvarea şi întărirea euro. Euro nu va fi însă salvat dacă vor fi repetate greşelile trecutului şi nu va fi strânsă cooperarea la nivelul zonei euro. Un alt mesaj cu referire la criza zonei euro a fost adresat de preşedintele Băncii centrale (Bundesbank), Jens Weidman. El a subliniat ieri într-un interviu pentru „Tagesspiegel" că nici guvernul de la Berlin nu trebuie să-şi relaxeze eforturile de consolidare bugetară pentru a continua să dea un exemplu bun partenerilor europeni.

Sarkozy vede „riscuri şi pericole"

Preşedintele Sarkozy a spus din capul locului că în ultimii trei ani nu a ascuns niciodată francezilor adevărul privind gravitatea crizei sau consecinţele acesteia asupra pieţei muncii şi puterii de cumpărare a oamenilor.

„Această criză nu s-a încheiat", a subliniat Sarkozy. Iar după 2011, care va rămâne în istorie ca „un an al turbulenţelor", ceea ce se întâmplă acum în lume anunţă un 2012 plin de riscuri şi pericole. „Ieşirea din criză, construirea unui nou model de creştere economică, naşterea unei noi Europe sunt câteva dintre provocările pe care trebuie să le înfruntăm alături de partenerii europeni. Sunt provocări obligatorii, pe care nu le putem refuza şi nici ignora", a spus liderul francez. Pe de altă parte, el a arătat că Franţa poate spera deoarece are un sistem social bine organizat şi a făcut deja reforme menite a preveni dezechilibrele financiare.

Italia, una dintre cheile problemei

Preşedintele Giorgio Napolitano a subliniat că „situaţia rămâne gravă", iar în 2012 Italia trebuie să facă sacrificii pentru a recâştiga credibilitatea pe pieţele financiare, pierdută în 2011. „Anxietatea oamenilor şi lipsa de răspunsuri se pot transforma în descurajare şi pesimism", a spus Napolitano. El a arătat că austeritatea aplicată serios reprezintă singura soluţie pentru Italia: „Nimeni nu se mai poate sustrage astăzi, niciun grup, nicio categorie socială, de la angajamentul reechilibrării conturilor publice".

Importanţa însănătoşirii Italiei în 2012 a fost punctată şi de preşedintele Bundesbank. Prezentarea în vară de către guvernul de la Roma a bugetului său pe 2013 va fi un pas crucial, a prezis Weidmann. „Dacă Italia reuşeşte în vară să prezinte perspectiva unui buget pe 2013 aproape echilibrat, atunci vom progresa pe termen scurt", a spus el.

Obama e optimist

Liderul SUA, Barack Obama, a avut însă un discurs de Anul Nou centrat pe optimism, influenţat probabil de alegerile prezidenţiale din 2012. „Anul care s-a încheiat a fost unul al provocărilor şi al marilor progrese pentru ţara noastră, iar următorul va aduce în continuare noi schimbări. Am început să vedem semnele revenirii economiei noastre, iar schimbările vor continua şi vor asigura creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă şi întărirea clasei de mijloc", a spus Obama.

"Europa înfruntă cea mai gravă criză din ultimele decenii, iar 2012 va cu siguranţă mai dificil decât 2011."
Angela Merkel
cancelarul Germaniei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite