Liderii europeni au decis: Tratatul nu se va renegocia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 27 au hotărât, totuşi, să dedice tratatului un nou summit, în octombrie Tratatul de la Lisabona nu se va renegocia, ratificarea va continua, iar Irlanda are termen până în

Cei 27 au hotărât, totuşi, să dedice tratatului un nou summit, în octombrie

Tratatul de la Lisabona nu se va renegocia, ratificarea va continua, iar Irlanda are termen până în octombrie să găsească soluţii după respingerea documentului.

Preşedintele Franţei, care preia şefia Uniunii Europene la 1 iulie, a declarat la Bruxelles, după reuniunea şefilor de stat şi de guvern, că Tratatul de la Lisabona nu este renegociabil.

Din cauza impasului, însă, tratatul nu va putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, cum era prevăzut iniţial, şi, ca atare, Uniunea nu va putea avea un preşedinte al Consiliului ales pentru doi ani şi jumătate şi nici ministru de externe.

"Tratatul de la Lisabona există, el a fost semnat de cele 27 de state, iar 19 dintre ele l-au ratificat. Am decis că procesul de ratificare va continua în toate statele membre", a spus Sarkozy, anunţând totodată că va vizita Irlanda, chiar după preluarea preşedinţiei UE, pentru a face, la faţa locului, o "analiză a motivelor pentru care irlandezii au votat contra tratatului".

În consecinţă, după discuţii nu tocmai amicale şi care au durat mai mult decât era prevăzut, liderii europeni au decis ca o reuniune prevăzută pentru octombrie, care trebuia să fie doar informală, să se transforme într-un nou summit dedicat Tratatului de la Lisabona, sub conducerea liderului de la Paris.

Procesul extinderii UE va fi oprit

Pe de altă parte, Sarkozy consideră că, în acest moment, procesul de extindere al Uniunii trebuie oprit. "Este o certitudine acum că, atât timp cât nu am rezolvat problemele legate de funcţionarea instituţiilor, chestiunea extinderii Uniunii este suspendată, şi în principiu, şi în practică." "Nu putem să continuăm extinderea dacă noi toţi 27 nu reuşim să cădem de acord", a spus preşedintele Franţei.

Tratatul de la Lisabona, menit să înlocuiască proiectul de Constituţie europeană care a fost respins acum trei ani prin referendum în Franţa şi Olanda, avea drept scop să simplifice procesul de luare a deciziilor după extinderea Uniunii Europene spre est, inclusiv prin reducerea cu o treime a numărului de comisari.

Nu putem să continuăm extinderea dacă noi toţi 27 nu reuşim să cădem de acord
Nicolas Sarkozy,
preşedintele Franţei

Berlusconi acuză Bruxelles-ul

Aflat la primul summit după revenirea la putere, premierul italian Silvio Berlusconi (foto) a reuşit să provoace nervozitatea responsabililor de la Bruxelles.

"Sunt multe de schimbat în instituţiile europene, de exemplu atitudinea comisarilor europeni care pun guvernele în dificultate prin declaraţiile lor", a afirmat Berlusconi, în cursul unei reuniuni a Partidului Popular European.

"Guvernele nu trebuie să se afle din trei în trei zile pe banca acuzaţilor în paginile ziarelor din cauza declaraţiilor lor.

Toate acestea contribuie la îndepărtarea cetăţenilor de instituţiile europene", a mai spus premierul Italiei. Berlusconi şi guvernul său au fost recent chemaţi la ordine de Comisia Europeană, în legătură cu riscurile de derapaje ale conturilor publice naţionale, cu finanţarea acordată companiei Alitalia, ameninţată cu lichidarea şi suspectată de a fi un ajutor de stat ilegal, şi cu gestionarea problemei gunoaielor.

Toate aceste decizii au drept cadru legi europene şi Comisia Europeană este cea care trebuie să vegheze la respectarea lor, în conformitate cu statutul său de gardian al tratatelor europene.

Cehia, îndemnată să nu pună frână UE

Misiunea liderilor europeni, care s-au reunit la Bruxelles pentru a găsi o soluţie la impasul irlandez, a fost complicată şi de reticenţa Cehiei privind soarta Tratatului de la Lisabona. Premierul Mirek Topolanek a dat asigurări că ţara sa nu va stopa procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, dar a menţionat că Cehia nu va aproba textul neapărat în acest an.

Şeful executivului de la Praga a recunoscut că procesul de ratificare are o strânsă legătură cu "politica naţională" şi a promis că va încerca să convingă partidul ODS să accepte acest proces, mai ales că "nu-ul" irlandez a consolidat opoziţia parlamentară faţă de acest document.

Senatorii ODS au făcut recurs la Curtea Constituţională, cerând acestei instanţe să se pronunţe asupra conformităţii tratatului cu Constituţia cehă.

Ameninţări pentru Praga

Deşi a susţinut puternic ratificarea, premierul Topolanek va înfrunta un curent opus în ţara sa, unde preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus consideră tratatul deja mort. "Ar fi bine ca Cehia să ratifice până în 1 ianuarie, când începe preşedinţia noastră la UE, dar există unele aspecte pe drum care ar putea să facă acest lucru dificil", a recunoscut şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg.

Pentru a exercita presiuni asupra Pragăi, unele ţări au ameninţat cu o stopare a extinderii UE - pe care cehii o susţin - înainte să intre în vigoare Tratatul de la Lisabona. (Luminiţa Bogdan)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite