Liceeni, arestaţi la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 37 de adolescenţi, participanţi la protestele elevilor din capitala franceză, au fost reţinuţi pentru violenţă Pe străzile din Paris au continuat manifestaţiile împotriva

Peste 37 de adolescenţi, participanţi la protestele elevilor din capitala franceză, au fost reţinuţi pentru violenţă

Pe străzile din Paris au continuat manifestaţiile împotriva reformelor propuse de ministrul francez al educaţiei, Xavier Darcos, care prevăd, printre altele, suprimarea a circa 11.200 de posturi de funcţionari din învăţământ şi de profesori. Între liceeni şi poliţie au avut loc altercaţii, care s-au lăsat cu mai multe arestări.

Forţele de ordine pariziene au făcut uz de gaze lacrimogene şi au reţinut peste 37 de liceeni, acuzaţi de violenţă, furt, port de arme interzise şi degradarea bunului public.

În afară de suprimarea posturilor, sindicatele liceenilor şi profesorilor îi reproşează lui Darcos că a condus negocierile referitoare la punerea în practică a noilor măsuri "în grabă şi superficial".

Oficialul francez mai este acuzat că vrea să revină la un "elitism scolastic", prin introducerea, în clasele elementare, a unor materii care, de obicei, se predau în clasele superioare, precum istoria artei sau educaţia civică.

Darcos nu cedează

Într-un interviu acordat cotidianului "Le Figaro", ministrul francez al educaţiei a spus că "îi ascultă pe demonstanţi", dar că "rămâne pe poziţii" în ceea ce priveşte desfiinţarea posturilor. El trebuie să-şi prezinte versiunea definitivă a proiectului de reformă până la sfârşitul lunii mai, în timp ce elevii şi profesorii şi-au programat alte două zile de protest pe 15 şi, respectiv, 24 mai.

Periferia Parisului, asaltată de găşti de fete

Poliţiştii francezi se confruntă, în ultima vreme, cu un fenomen ce ia amploare de la o zi la alta: înmulţirea găştilor "feminine", alcătuite aproape în exclusivitate din adolescente provenite din familii africane care locuiesc în cartiere mărginaşe.

Au vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, ştiu să se bată ori să folosească diverse arme albe şi nu se dau în lături de la nicio violenţă verbală sau fizică. Statisticile arată că multe dintre ele sunt venite de puţin timp de pe continentul african, ceea ce face ca efortul de integrare a propriilor familii să fie pus sub semnul întrebării. Ca şi bandele "masculine", cele alcătuite din puştoaice de culoare îşi delimitează teritoriile, asupra cărora încearcă să îşi impună supremaţia. Datele oficiale arată că delictele comise sunt, deocamdată, minore, dar creşterea numărului de astfel de grupuri infracţionale dă deja bătăi de cap poliţiei din Paris.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite